B2 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

 B2 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

B2 Vitamini

B2 vitamini suda çözünen bir vitamindir, bu nedenle suda çözünür. Tüm vitaminler ya suda çözünür ya da yağda çözünür. Suda çözünen vitaminler kan yoluyla taşınır ve ihtiyaç duyulmayanlar idrarla vücuttan atılır.

B2 Vitamini Nedir?

B2 vitamini veya riboflavin, insan sağlığı için gerekli olan sekiz B vitamininden biridir. Tahıllarda, bitkilerde ve süt ürünlerinde bulunur. Gıda bileşenlerini parçalamak, diğer besinleri emmek ve dokuları korumak için çok önemlidir.

İnsanların her gün B2 vitamini tüketmesi gerekir, çünkü vücut sadece küçük miktarlarda depolayabilir ve kaynaklar hızla azalır.

Araştırmalara göre riboflavin, bazı gıdalarda doğal olarak bulunur, diğerlerine eklenir ve takviye olarak alınabilir. Çoğu ince bağırsakta emilir.

B2 Vitamini Ne İşe Yarar?

B2 vitamini proteinlerin, yağların ve karbonhidratların parçalanmasına yardımcı olur. Vücudun enerji kaynağının korunmasında hayati bir rol oynar.

Riboflavin, karbonhidratları adenozin trifosfata (ATP) dönüştürmeye yardımcı olur. İnsan vücudu yiyeceklerden ATP üretir ve ATP vücudun ihtiyaç duyduğu kadar enerji üretir. Bileşik ATP, kaslarda enerji depolamak için hayati öneme sahiptir.

A vitamini ile birlikte, B vitamini aşağıdakiler için gereklidir:

  • Sindirim sistemindeki mukoza zarlarının bakımı
  • Sağlıklı bir karaciğeri korumak
  • Triptofanın bir amino asit olan niasine dönüştürülmesi
  • Gözleri, sinirleri, kasları ve cildi sağlıklı tutmak
  • Demir, folik asit ve B1, B3 ve B6 vitaminlerini emer ve aktive eder
  • Böbrek üstü bezleri tarafından hormon üretimi
  • Katarakt gelişiminin önlenmesi
  • Fetal gelişim, özellikle vitamin eksikliğinin yaygın olduğu bölgelerde

Bazı araştırmalar, B2 vitamininin katarakt ve migren baş ağrısını önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor, ancak bunu doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

İlginizi Çekebilir  3 Dijital Grafikle Dünyada ve Türkiye'de Obezite

Diğer çalışmalar, otizmli çocuklarda B2, B6 ve magnezyum vitaminlerinin takviyelerinin idrardaki anormal organik asit seviyelerini azalttığını bulmuştur.

B2 Vitamini Nelerde Var?

b2 vitamini nelerde var

  • Hindi, tavuk, sığır eti, böbrek ve karaciğer gibi balık, et ve kümes hayvanları
  • Yumurtalar
  • Süt Ürünleri
  • Kuşkonmaz
  • Enginar
  • Avokado
  • Kuş üzümü
  • Takviye edilmiş tahıllar
  • Lima fasulyesi, lacivert fasulye ve bezelye
  • Şeker kamışı
  • Mantarlar
  • Fındık
  • Maydanoz
  • Balkabağı
  • Kuşburnu
  • Adaçayı
  • Tatlı patatesler
  • Brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, karahindiba yeşillikleri ve su teresi gibi turpgillerden sebzeler
  • Tam tahıllı ekmekler, zenginleştirilmiş ekmekler ve buğday kepeği

B2 vitamini suda çözünür, bu nedenle yemek pişirmek vitaminin kaybolmasına neden olabilir. Kaynatma yoluyla buharda pişirme veya mikrodalgada olduğundan yaklaşık iki kat daha fazla B2 kaybedilir.

B2 vitaminine ne kadar ihtiyacımız var?

Oregon Eyalet Üniversitesi’ne göre, 19 yaş ve üstü erkekler için önerilen günlük B2 vitamini miktarı (RDA) günde 1,3 miligram ve kadınlar için günde 1,1 miligramdır. Hamilelik sırasında, kadınların günde 1.4 miligram ve emzirirken günde 1.6 miligram olması gerekir. En doğru bilgiyi doktorunuz verebilir.

B2 Vitamini Eksikliği

B2 vitamini eksikliği, diyet zayıf olduğunda önemli bir risktir, çünkü insan vücudu vitamini sürekli olarak salgılar ve bu nedenle depolanmaz. B2 eksikliği olan bir kişi normalde diğer vitaminlerden de yoksundur.

İki tür riboflavin eksikliği vardır:

  1. Birincil riboflavin eksikliği, kişinin diyeti B2 vitamini açısından zayıf olduğunda ortaya çıkar.
  2. Sekonder riboflavin eksikliği başka bir nedenden dolayı olur, belki de bağırsaklar vitamini gerektiği gibi ememediğinden veya vücut onu kullanamadığından veya çok hızlı atıldığından olabilir.
    Riboflavin eksikliği aynı zamanda ariboflavinosis olarak da bilinir.

Eksiklik belirtileri ve semptomları şunları içerir:

  • Açısal keilit veya ağız köşelerinde çatlaklar
  • Çatlamış dudaklar
  • Kuru cilt
  • Ağız zarının iltihaplanması
  • Dil iltihabı
  • Ağız ülserleri
  • Kırmızı dudaklar
  • Boğaz ağrısıkrotal dermatit
  • Mukoza zarındaki sıvı
  • Demir eksikliği anemisi
  • Gözler parlak ışığa duyarlı olabilir ve kaşıntılı, sulu veya kanlı olabilir.
  • Aşırı miktarda alkol tüketen kişilerde B vitamini eksikliği riski daha fazladır.
İlginizi Çekebilir  Ghrelin(Açlık Hormonu) Hakkında Merak Edilenler

İlginizi çekebilir : B1 Vitamini (Tiamin) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Ömer Yoldaş’ın obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı hakkında çalışmalarını yakından takip etmek için sosyal medya kanallarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Prof.Dr.Ömer Yoldaş sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz

©2024, Tüm Hakları Saklıdır.

Takip Et
Whatsapp