B1 Vitamini (Tiamin) Nedir? Faydaları Nelerdir?

 B1 Vitamini (Tiamin) Nedir? Faydaları Nelerdir?

B1 Vitamini

B1 Vitamini Nedir?

B1 vitamini tiamin adıyla da bilinir., 8 B vitamininden biridir. Tüm B vitaminleri, vücudun gıdaları (karbonhidratları) vücudun enerji üretmek için kullandığı yakıta (glikoz) dönüştürmesine yardımcı olur. Genellikle B-kompleks vitaminleri olarak adlandırılan bu B vitaminleri, vücudun yağları ve proteini metabolize etmesine de yardımcı olur. Sağlıklı bir karaciğer, cilt, saç ve gözler için B kompleksi vitaminlerine ihtiyaç vardır. Ayrıca sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olurlar ve iyi beyin fonksiyonu için gereklidirler.

Tüm B vitaminleri suda çözünür, yani vücut onları saklamaz.

Diğer B-kompleks vitaminleri gibi, tiamin de bazen “anti-stres” vitamin olarak adlandırılır çünkü bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve vücudun stresli koşullara dayanma yeteneğini geliştirebilir. Keşfedilen ilk B vitamini olduğu için B1 olarak adlandırılmıştır.

Tiamin hem bitkilerde hem de hayvanlarda bulunur ve belirli metabolik reaksiyonlarda çok önemli bir rol oynar. Vücudunuzun her hücresinin enerji için kullandığı adenozin trifosfat (ATP) oluşturmak için vücudunuzun buna ihtiyacı vardır.

B1 Vitamini Faydaları

B1 vitamini veya tiamin, sinir sistemi, beyin, kaslar, kalp, mide ve bağırsaklardaki komplikasyonları önlemeye yardımcı olur. Ayrıca elektrolitlerin kas ve sinir hücrelerinin içine ve dışına akışında da rol oynar. Kalp, sinirler ve sindirim sistemi bozukluklarını içeren beriberi gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

Tıpta kullanımı

Düşük B1 vitamini düzeylerini tedavi etmek için tiamin alabilen hastalar arasında, beyin dışındaki sinirlerin iltihabı veya pellagra olan periferik nevrit hastaları bulunur.  Ülseratif koliti, kalıcı ishali ve iştahsızlığı olan kişiler de tiamin alabilir. Komada olanlara tiamin enjeksiyonları yapılabilir.

Bazı sporcular performanslarını iyileştirmeye yardımcı olmak için tiamin kullanırlar. ABD’de sporcular için yasaklanmış bir madde değildir.

İlginizi Çekebilir  Obezite Sağlığınızı ve Yaşam Kalitenizi Nasıl Etkiliyor?

Tiamin takviyelerinin yardımcı olabileceği diğer durumlar şunlardır:

  • AIDS
  • Acıyan yara
  • Katarakt
  • Glokom ve diğer görme sorunları
  • Serebellar sendrom  (Bir tür beyin hasarı)
  • Rahim ağzı kanseri
  • Diyabetik ağrı
  • Stres
  • Kalp hastalığı
  • Tip 2 diyabetli hastalarda böbrek hastalığı
  • Zayıflamış bir bağışıklık sistemi.

Bu kullanımların tümü araştırmalarla kesin olarak doğrulanmamıştır.

Ne kadar B1 vitaminine ihtiyacımız var?

ABD’de, ağızdan alınan önerilen günlük tiamin miktarı (RDA) erkekler için 1.2 mg ve 18 yaşın üzerindeki kadınlar için 1.1 mg’dır. Herhangi bir yaştaki hamile veya emziren kadınlar her gün 1.4 mg tüketmelidir.[1] En doğru bilgiyi size doktorunuz verebilir. Lütfen doktorunuza başvurunuz.

Kimler B1 eksikliği riski altındadır?

Kötü beslenme, kanser, hamilelik sırasında “sabah bulantısı”, bariatrik cerrahi ve hemodiyaliz olan kişiler tiamin eksikliği riski altındadır. Düzenli olarak aşırı alkol tüketen kişilerde, gıdalarından tiamin absorbe edemeyebilecekleri için bir eksiklik olabilir. Wernicke-Korsakoff sendromu, kronik alkolizmi olan insanları etkileyen bir hastalıktır. Tiamin eksikliği ile bağlantılıdır ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir.

Wernicke-Korsakoff sendromu olan kişiler ve alkolü bırakanlar, iyileşmelerine yardımcı olmak için b1 vitamini alabilir.

 

Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Ömer Yoldaş’ın obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı hakkında çalışmalarını yakından takip etmek için sosyal medya kanallarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Prof.Dr.Ömer Yoldaş sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz

©2024, Tüm Hakları Saklıdır.

Takip Et
Whatsapp