preloader

Kalsiyum Nedir? Faydaları Nelerdir?

 Kalsiyum Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kalsiyum, insanlar dahil tüm canlı organizmaların ihtiyaç duyduğu bir besindir. Vücutta en bol bulunan mineraldir ve kemik sağlığı için hayati önem taşır.

Kalsiyum

İnsanların güçlü kemikler oluşturmak ve korumak için kalsiyuma ihtiyacı vardır ve vücudun kalsiyumunun %99’u kemiklerde ve dişlerdedir. Beyin ve vücudun diğer bölümleri arasındaki sağlıklı iletişimi sürdürmek için de gereklidir. Kas hareketinde ve kardiyovasküler fonksiyonlarda rol oynar.

Kalsiyum Nedir?

Kalsiyum birçok gıdada doğal olarak bulunur ve gıda üreticileri onu belirli ürünlere ekler. Takviyeler de mevcuttur.

Kalsiyumun yanı sıra, insanların D vitaminine de ihtiyacı vardır, çünkü bu vitamin vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur. D vitamini balık yağından, güçlendirilmiş süt ürünlerinden ve güneş ışığına maruz kalmaktan gelir.

Bu makale, vücudun neden kalsiyuma ihtiyaç duyduğunu, hangi besinlerin kalsiyum açısından zengin olduğunu, vücutta yeterli kalsiyum yoksa ne olacağını ve takviye almanın artıları ve eksileri üzerinde durmaktadır.

Kalsiyumun Önemi

Kalsiyum vücutta çeşitli roller oynar. Bunlar aşağıdakileri içerir:

Kemik sağlığı
İnsan vücudundaki kalsiyumun yaklaşık %99’u kemiklerde ve dişlerdedir. Kalsiyum, kemiğin gelişimi, büyümesi ve bakımı için gereklidir.

Çocuklar büyüdükçe, kalsiyum kemiklerinin gelişimine katkıda bulunur. Bir kişinin büyümesi durduktan sonra kalsiyum, kemiklerin korunmasına yardımcı olmaya ve yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olan kemik yoğunluğu kaybını yavaşlatmaya devam eder.

Menopoz geçirmiş kadınlar, erkeklerden veya gençlerden daha yüksek oranda kemik yoğunluğunu kaybedebilir. Osteoporoz geliştirme riski daha yüksektir ve bir doktor kalsiyum takviyesi önerebilir.

Kas kasılması
Kalsiyum kas kasılmasını düzenlemeye yardımcı olur. Bir sinir bir kası uyardığında, vücut kalsiyumu serbest bırakır. Kalsiyum, kastaki proteinlerin kasılma işini gerçekleştirmesine yardımcı olur.

Vücut kalsiyumu kastan dışarı pompaladığında kas gevşeyecektir.

Kardiyovasküler sistem
Kalsiyum kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar. Pıhtılaşma süreci karmaşıktır ve birkaç adımı vardır. Bunlar, kalsiyum da dahil olmak üzere bir dizi kimyasal içerir.

Kalsiyumun kas fonksiyonundaki rolü, kalp kasının hareketini sürdürmeyi içerir. Kalsiyum, kan damarlarını çevreleyen düz kasları gevşetir. Çeşitli çalışmalar, yüksek kalsiyum tüketimi ile düşük kan basıncı arasında olası bir bağlantı olduğunu göstermiştir.

D vitamini de kemik sağlığı için gereklidir ve vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur. D vitamini ve neden buna ihtiyacımız olduğu hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer roller
Kalsiyum birçok enzim için bir kofaktördür. Kalsiyum olmadan bazı anahtar enzimler verimli çalışamaz. Çalışmalar ayrıca yeterli miktarda kalsiyum tüketmenin aşağıdakilere yol açabileceğini öne sürdü:

  • Hamilelik sırasında yüksek tansiyonu içeren koşullar geliştirme riski daha düşüktür
    gençlerde düşük tansiyon
  • Anneleri hamilelik sırasında yeterince kalsiyum tüketenlerde daha düşük kan basıncı
    geliştirilmiş kolesterol değerleri
    kanserli olmayan bir tümör türü olan kolorektal adenom riski daha düşüktür.

Kalsiyum İçeren Besinler

kalsiyum kaynakları

İnsanlar çeşitli yiyecek ve içeceklerden kalsiyum alabilirler.

Aşağıdakiler iyi kaynaklardır. [1]

  • Yoğurt
  • Süt
  • Soya sütü gibi güçlendirilmiş süt alternatifleri
  • Sardalya ve somon
  • Peynir
  • Soya peyniri
  • Brokoli, şalgam yaprağı, su teresi ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • Birçok kahvaltı gevreği
  • Güçlendirilmiş meyve suları
  • Fındık ve tohumlar, özellikle badem, susam ve chia
  • Baklagiller ve tahıllar
  • Mısır unu ve mısır ekmeği
  • Ispanak gibi bazı koyu yeşil sebzeler kalsiyum içerir. Bununla birlikte, aynı zamanda yüksek düzeyde oksalik asit içerirler. Oksalik asit, çalışmalara göre vücudun kalsiyumu emme yeteneğini azaltır.

Günlük Kalsiyum İhtiyacı

Diyet Takviyeleri Ofisine (ODS) göre, insanların aşağıdaki miktarlarda kalsiyuma ihtiyacı vardır:

  • 0-6 ay: 200 miligram (mg)
  • 7-12 ay: 260 mg
  • 1-3 yıl: 700 mg
  • 4-8 yaş: 1.000 mg
  • 9-18 yaş: 1.300 mg
  • 19-50 yaş: 1.000 mg
  • 51-70 yaş: Erkekler için 1.000 mg ve kadınlar için 1.200 mg
  • 71 yaş ve üzeri: 1.200 mg
  • Hamile ve emziren kadınlar yaşa bağlı olarak 1.000-1.300 mg gerektirir.

Kalsiyum Eksikliği

Aşağıdaki koşullar veya yaşam tarzı alışkanlıkları, hipokalemi olarak da bilinen düşük kalsiyum seviyelerine neden olabilir:

  • Bulimia, anoreksi ve diğer bazı yeme bozuklukları.
  • Aşırı magnezyum tüketimi
  • Müshillerin uzun süreli kullanımı
  • Kemoterapi veya kortikosteroidler gibi bazı ilaçların uzun süreli kullanımı
  • Metal maruziyeti için kullanılan şelasyon tedavisi
  • Paratiroid hormonu eksikliği
  • Çok fazla protein veya sodyum tüketen kişiler kalsiyum salgılayabilir.
  • Bazı kanserler
  • Yüksek kafein, soda veya alkol tüketimi
  • Çölyak hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı, Crohn hastalığı ve diğer bazı sindirim hastalıkları gibi bazı durumlar
    midenin çıkarılması da dahil olmak üzere bazı cerrahi prosedürler
  • Böbrek yetmezliği
  • Pankreatit
  • D vitamini eksikliği
  • Fosfat eksikliği
  • Vücut ter, idrar ve dışkıda bir miktar kalsiyumu ortadan kaldırır. Bu işlevleri teşvik eden yiyecekler ve aktiviteler vücuttaki kalsiyum seviyelerini azaltabilir.

İlginizi çekebilir : B2 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Ömer Yoldaş’ın obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı hakkında çalışmalarını yakından takip etmek için sosyal medya kanallarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Doç.Dr.Ömer Yoldaş sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz

©2021, Tüm Hakları Saklıdır.