D Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

 D Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

D vitamini, sağlıklı kemiklerin ve dişlerin korunması da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle gereklidir. Ayrıca tip 1 diyabet gibi bir dizi hastalık ve duruma karşı da koruma sağlayabilir. Adına rağmen, D vitamini bir vitamin değil, bir prohormon veya bir hormonun öncüsüdür.

D Vitamini

Vitaminler vücudun oluşturamadığı besinlerdir ve bu nedenle bir kişi onları diyette tüketmelidir. Ancak vücut D vitamini üretebilir.  Bu yazıda, D vitamininin faydalarına, insanlar yeterince alınmadığında vücuda ne olduğuna ve D vitamini alımının nasıl artırılacağına bakıyoruz.

Bir insan vücudu güneşe maruz kalmaya tepki olarak D vitamini üretir. Bir kişi ayrıca belirli gıdalar veya takviyeler yoluyla D vitamini alımını artırabilir.

D Vitamini Faydaları

D vitamininin vücutta birden fazla rolü vardır. Şu konularda yardımcı olur:

  • Sağlıklı kemikleri ve dişleri teşvik etmek
  • Bağışıklık, beyin ve sinir sistemi sağlığını desteklemek
  • İnsülin seviyelerini düzenlemek ve diyabet yönetimini desteklemek
  • Akciğer fonksiyonunu ve kardiyovasküler sağlığı desteklemek
  • Kanser gelişiminde rol oynayan genlerin ekspresyonunu etkilemek

1. Sağlıklı kemikler
D vitamini, kalsiyumun düzenlenmesinde ve kandaki fosfor seviyelerinin korunmasında önemli bir rol oynar. Bu faktörler sağlıklı kemiklerin korunması için hayati öneme sahiptir. İnsanlar, bağırsakların kalsiyumu uyarmasına ve emmesine ve böbreklerin aksi takdirde atacağı kalsiyumu geri almasına izin vermek için D vitaminine ihtiyaç duyar.

Çocuklarda D vitamini eksikliği raşitizme neden olabilir ve bu da kemiklerin yumuşamasına bağlı olarak ciddi derecede çarpık bir görünüme neden olur. Benzer şekilde, yetişkinlerde D vitamini eksikliği osteomalazi veya kemiklerin yumuşaması olarak kendini gösterir. Osteomalazi, zayıf kemik yoğunluğu ve kas güçsüzlüğü ile sonuçlanır.

D vitamini eksikliği, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 53 milyondan fazla insanın ya tedavi aradığı ya da artan bir riskle karşı karşıya olduğu osteoporoz olarak da ortaya çıkabilir.

İlginizi Çekebilir  Kalsiyum Nedir? Faydaları Nelerdir?

2. Azaltılmış grip riski
Mevcut araştırmaların 2018 tarihli bir incelemesi, bazı çalışmaların D vitamininin grip virüsüne karşı koruyucu bir etkisi olduğunu bulduğunu ileri sürdü. Ancak yazarlar, D vitamininin grip ve grip riski üzerinde bu etkiye sahip olmadığı diğer çalışmalara da baktılar.

Bu nedenle, D vitamininin grip üzerindeki koruyucu etkisini doğrulamak için daha fazla araştırma gereklidir.

3. Sağlıklı bebekler
D vitamini eksikliği çocuklarda yüksek tansiyonla bağlantılıdır. Bir 2018 çalışması, düşük D vitamini seviyeleri ile çocukların arter duvarlarındaki sertlik arasında olası bir bağlantı buldu.

Amerikan Alerji Astım ve İmmünoloji Akademisi (AAAAI), kanıtların düşük D vitamini maruziyeti ile artan alerjik duyarlılık riski arasında bir bağlantıya işaret ettiğini öne sürüyor.

Bunun bir örneği, ekvatora daha yakın yaşayan ve alerji nedeniyle hastaneye daha düşük başvuru oranlarına ve daha az epinefrin otoenjektör reçetesine sahip olan çocuklardır. Ayrıca fıstık alerjisine sahip olma olasılıkları daha düşüktür.

AAAAI ayrıca bir Avustralya yumurta alımı araştırmasını da vurgulamaktadır. Yumurtalar yaygın bir erken D vitamini kaynağıdır. 6 aydan sonra yumurta yemeye başlayan çocukların, 4-6 aylıkken başlayan çocuklara göre gıda alerjisi geliştirme olasılığı daha yüksekti.

Ayrıca D vitamini, glukokortikoidlerin anti-inflamatuar etkilerini artırabilir. Bu fayda, steroide dirençli astımı olan kişiler için destekleyici bir tedavi olarak potansiyel olarak yararlı olmasını sağlar.

4. Sağlıklı hamilelik
Bir 2019 incelemesi, D vitamini eksikliği olan hamile kadınların preeklampsi geliştirme ve erken doğum yapma riskinin daha yüksek olabileceğini düşündürmektedir.

Doktorlar ayrıca hamile kadınlarda zayıf D vitamini durumunu gestasyonel diyabet ve bakteriyel vajinoz ile ilişkilendirir.

2013 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacıların hamilelik sırasındaki yüksek D vitamini seviyelerini, yaşamın ilk 2 yılında çocukta artan gıda alerjisi riski ile ilişkilendirdiğini belirtmek de önemlidir.

D Vitamini Eksikliği

Vücut D vitamini üretebilse de, birçok nedenden dolayı bir eksiklik ortaya çıkabilir.

İlginizi Çekebilir  Beta Glukan Nedir? Faydaları ve Nelerde Bulunur?

Nedenler
Cilt tipi: Örneğin daha koyu cilt ve güneş kremi, vücudun güneşten gelen ultraviyole radyasyon B (UVB) ışınlarını emme yeteneğini azaltır. Güneş ışığını emmek cildin D vitamini üretmesi için gereklidir.

Güneş kremi: Güneş koruma faktörü (SPF) 30 olan bir güneş kremi, vücudun vitamini sentezleme yeteneğini %95 veya daha fazla azaltabilir. Cildi giysilerle örtmek de D vitamini üretimini engelleyebilir.

Coğrafi konum: Kuzey enlemlerinde veya yüksek kirlilik bölgelerinde yaşayan, gece vardiyalarında çalışan veya eve bağlı olan kişiler, mümkün olduğunda D vitaminini besin kaynaklarından tüketmeyi hedeflemelidir.

Emzirme: Sadece anne sütü ile beslenen bebekler, özellikle koyu tenliyse veya güneşe çok az maruz kalıyorsa, D vitamini takviyesine ihtiyaç duyar. Amerikan Pediatri Akademisi, emzirilen tüm bebeklerin günde 400 uluslararası birim (IU) oral D vitamini almasını önermektedir.

İnsanlar D vitamini takviyesi alabilse de, mümkün olan her yerde doğal kaynaklardan herhangi bir vitamin veya mineral elde etmek en iyisidir.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri

D vitamini eksikliği belirtileri şunları içerebilir:

  • Düzenli hastalık veya enfeksiyon
  • Tükenmişlik
  • Kemik ve sırt ağrısı
  • Düşük ruh hali
  • Yara iyileşmesinde problemler
  • Saç kaybı
  • Kas ağrısı

D vitamini eksikliği uzun süre devam ederse, aşağıdaki gibi komplikasyonlara neden olabilir:

  • Kardiyovasküler durumlar
  • Otoimmün sorunlar
  • Nörolojik hastalıklar
  • Enfeksiyonlar
  • Gebelik komplikasyonları
  • Bazı kanserler, özellikle meme, prostat ve kolon.

D vitamini kaynakları

Yeterli güneş ışığı almak, vücudun yeterli D vitamini üretmesine yardımcı olmanın en iyi yoludur. Bol miktarda D vitamini içeren besin kaynakları şunları içerir:

  • Somon, uskumru ve ton balığı gibi yağlı balıklar
  • Yumurta sarısı
  • Peynir
  • Sığır karaciğeri
  • Mantarlar
  • Takviye edilmiş süt
  • Güçlendirilmiş tahıllar ve meyve sularıömer yoldaş

İlginizi çekebilir : Magnezyum Nedir? Faydaları Nelerdir?

Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Ömer Yoldaş’ın obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı hakkında çalışmalarını yakından takip etmek için sosyal medya kanallarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Doç.Dr.Ömer Yoldaş sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz

©2021, Tüm Hakları Saklıdır.

Takip Et
Whatsapp