Yüksek Protein İçeren 4 Besin

 Yüksek Protein İçeren 4 Besin

Yüksek proteinli 4 besini sizler için derledik. Yüksek protein almak genel sağlığınız için çok önemlidir.

“Protein” olarak düşündüğümüz şey aslında geniş bir molekül kategorisidir. Hücrelerinize yapı ve destek sağlarlar ve bağışıklık fonksiyonu, hareket, kimyasal reaksiyonlar, hormon sentezi ve daha fazlası için gereklidirler (1).

Hepsi amino asit adı verilen küçük yapı taşlarından oluşur. Bunlardan dokuzu temel olarak kabul edilir, yani vücudunuzun bunlara ihtiyacı vardır, ancak bunları kendi başına yapamaz, bu nedenle bunları diyetinizden almanız gerekir.

Günde ne kadar protein tüketmeniz gerektiği aşağıdaki gibi faktörlere bağlıdır:

  • Vücut büyüklüğü
  • Etkinlik seviyeleri
  • Yaş
  • Gebelik durumu
  • Bazı insanlar diğerlerinden daha fazla proteine ihtiyaç duyar. Ancak, düzenli olarak protein açısından zengin gıdalar tüketerek herkesin kendisi için en uygun miktarda proteini alması önemlidir.

Protein sadece sağlığınız için gerekli olmakla kalmaz, aynı zamanda en doyurucu makro besin maddesidir. Tüketilmesi tok ve tatmin olmuş hissetmenizi sağlayarak sağlıklı bir vücut ağırlığını destekler..

Protein için önerilen mevcut diyet miktarı (RDA), vücut ağırlığınızın her bir kilosu için 0,36 gram protein (kg başına 0,8 gram) olarak belirlenmiştir. Bunun, vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılamak için gereken minimum protein miktarını yansıttığını unutmayın.

Bununla birlikte, çoğu aktif insan, yaşlı yetişkinler ve hamile veya emziren kişiler bundan çok daha fazlasına ihtiyaç duyar.

Örneğin, uzmanlar fiziksel olarak aktif kişilerin günde vücut ağırlığının her kilosu başına 0,54-0,9 gram proteine (kg başına 1,2-2 gram) ihtiyaç duyduğunu öne sürmektedir.

Yüksek Protein İçeren Gıdalar

Yumurta

yumurta
Bütün yumurtalar mevcut en besleyici gıdalar arasındadır. Emilimi kolay olan iyi bir protein kaynağıdır ve aynı zamanda mükemmel bir vitamin, mineral, sağlıklı yağ ve antioksidan kaynağıdır.

İlginizi Çekebilir  Düşük Kalorili ve Doyurucu 5 Yiyecek!

Örneğin, bütün yumurtalar selenyum, B12 ve A vitaminleri ile doludur. Ayrıca, büyüme ve gelişmede kritik rol oynadığı için hamilelik ve emzirme döneminde özellikle önemli olan bir besin olan kolin açısından da zengindir. Yumurta akının neredeyse saf protein olduğunu, ancak yumurta sarısını içeren bütün yumurtaların vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve sağlıklı yağlar dahil olmak üzere çok daha fazla besin sağladığını unutmayın.

Yumurta sarısındaki kolesterol hakkında endişeleriniz varsa, birçok araştırmanın sizin için kötü olduğu fikrini çürüttüğünü belirtmek önemlidir. Aksine, birçok çalışma bütün yumurtanın çoğu insan için son derece sağlıklı olduğunu ve aslında kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Badem

badem

Badem lif, E vitamini, manganez ve magnezyum gibi temel besinler açısından zengin besleyici bir ağaç yemişidir. Ayrıca bitki bazlı protein bakımından da zengindir. Badem yemek, yüksek LDL (kötü) kolesterol ve yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini düşürmek de dahil olmak üzere sağlığınıza çeşitli şekillerde fayda sağlayabilir.

Doyurucu protein ve lif takviyesi için tahıl kaseleri ve salatalar gibi bitki bazlı yemeklere biraz badem eklemeyi deneyin.Diyetinize daha fazla kuruyemiş eklemek istiyorsanız, antep fıstığı ve kaju fıstığını da düşünebilirsiniz. Bu sağlıklı kuruyemişlerin her ikisi de proteinle doludur.

 

Süzme Peynir

 

süzme peynir

Süzme peynir, yağ ve kalori oranı düşük ancak protein oranı yüksek bir peynir türüdür. Kalsiyum, fosfor, selenyum, B12 vitamini, riboflavin (B2 vitamini) ve diğer çeşitli besinler açısından zengindir.

Ayrıca, araştırmalar süzme peynirin yumurta kadar doyurucu olduğunu ve bu nedenle doyurucu bir öğün veya atıştırmalık için mükemmel bir seçim olduğunu göstermektedir. Örneğin, hareket halindeyken yüksek proteinli bir kahvaltı için kesilmiş meyve ile eşleştirebilirsiniz.

Süt

süt
Süt, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu neredeyse her besin maddesinden biraz içerir. İyi bir yüksek kaliteli protein kaynağıdır ve kalsiyum, fosfor ve riboflavin (B2 vitamini) gibi vitamin ve mineraller bakımından zengindir.

İlginizi Çekebilir  Uyku Sorununuzu Çözebilecek 3 İçecek!

Laktoz intoleransı olan birçok kişi süt ve diğer süt ürünlerini tolere edemez ve süt içeren birçok gıdadan kaçınırlar.Neyse ki artık piyasada laktozsuz süt, peynir ve yoğurt da dahil olmak üzere çeşitli laktozsuz ürünler bulunmaktadır. Kaju sütü ve hindistan cevizi sütü gibi sütsüz süt alternatifleri birçok durumda sütün yerine geçebilir, ancak genellikle protein bakımından çok daha düşüktür ve aynı besin maddelerini içermezler.

Laktozsuz süt de dahil olmak üzere süt içiyorsanız, protein alımınızı artırmak için iyi bir seçim olabilir.

Düşük kalorili 5 yiyecek yazımızı okuyabilirsiniz.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Ömer Yoldaş’ın obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı hakkında çalışmalarını yakından takip etmek için sosyal medya kanallarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Prof.Dr.Ömer Yoldaş sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz

©2024, Tüm Hakları Saklıdır.

Takip Et
Whatsapp