Sağlığa Faydalı 8 Yüksek Yağlı Gıda

 Sağlığa Faydalı 8 Yüksek Yağlı Gıda

Sağlığa faydalı, yüksek yağlı besinler olduğuna dair birçok araştırma sonrasında faydalı 8 gıdayı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bir zamanlar diyet yağından kaçınılmasına ve kalp hastalığına önemli bir katkıda bulunduğu düşünülmesine rağmen, araştırmacılar bunun bazı faydalar sağlayabileceğini bulmuşlardır.

Bununla birlikte, Amerikan Kalp Derneği doymuş yağın toplam kalori alımının %10’undan daha azıyla sınırlandırılmasını önermektedir. Süt ürünlerinde bulunanlar gibi bazı doymuş yağlar, kırmızı ette bulunan doymuş yağlarla aynı olumsuz etkiye sahip olmayabilir. Yapılan araştırma bunu doğruluyor.

Yine de tam yağlı gıdalar, yağı azaltılmış veya yağsız muadillerine göre avantajlar sunabilir. Genellikle daha az işlenmişlerdir ve şeker ve karbonhidrat oranları daha düşüktür.

İşte inanılmaz derecede besleyici olan 8 yüksek yağlı yiyecek.

Sağlığa Faydalı ve Yüksek Yağlı 8 Gıda

1. Avokado
Avokado meyveler dünyasında benzersizdir. Çoğu meyve öncelikle karbonhidrat içerirken, avokado yağlarla doludur.

Aslında, avokadolar kalori bakımından yaklaşık %80 yağ içerir, bu da onları çoğu hayvansal gıdadan daha yüksek yağ oranına sahip yapar (3Trusted Source).

Avokado aynı zamanda diyetteki en iyi potasyum kaynakları arasındadır ve 5 onsluk (150 gram) porsiyon başına Günlük Değerin (DV) %15’ini sağlar. Buna ek olarak, antioksidan bileşiklerle doludur.

Ayrıca, 45 erkek ve kadının katıldığı bir çalışmada, 5 hafta boyunca günde bir avokado tüketiminin katılımcıların kolesterol profilleri üzerinde olumlu etkileri olduğu bulunmuştur (5Trusted Source).

Ayrıca, sindirim sistemi, kalp sağlığı ve kilo yönetimi açısından sayısız fayda sağlayan harika bir lif kaynağıdır .

2. Peynir
Peynir, kötü şöhretine rağmen şaşırtıcı derecede besleyicidir.

Harika bir kalsiyum, B12 vitamini, fosfor ve selenyum kaynağıdır ve başka birçok besin maddesi içerir.

Protein açısından da zengindir, bir ons (28 gram) peynir 6 gram protein içerir, neredeyse bir bardak süt kadar.

İlginizi Çekebilir  Dumping Sendromu Hakkında Merak Edilenler

Peynir, diğer yüksek yağlı süt ürünleri gibi, daha önce düşünüldüğü gibi, yağı azaltılmış süt ürünlerine kıyasla kalp hastalığı riskini artırmıyor gibi görünmektedir.

3. Bitter çikolata
Bitter çikolata, lezzetli bir ikram olarak gizlenmiş besleyici bir gıdadır. Yağ oranı çok yüksektir ve kalorilerin yaklaşık %65’ini yağ oluşturur.

Buna ek olarak, bitter çikolata lif ve bazı insanların yeterince almakta zorluk çekebileceği demir ve magnezyum dahil olmak üzere birkaç önemli besin içerir.

Ayrıca kırmızı şarabın sağlığa faydalarını sağlayan aynı antioksidan olan resveratrol ve yaşlanmayı geciktirici ve performans artırıcı özelliklere sahip olabilen epikateşin gibi antioksidanlarla yüklüdür.

Diğer çeşitlerde ilave şeker oranı daha yüksek ve bitter çikolatanın sağladığı besin maddeleri ve antioksidanlar daha düşük olduğundan, en az %70 kakao içeren bitter çikolata seçmek önemlidir.

4. Bütün yumurta
Bütün yumurta, sarısının kolesterol ve yağ oranı yüksek olduğu için eskiden sağlıksız olarak kabul edilirdi.

Ancak yeni çalışmalar, yumurtadaki kolesterolün kandaki kolesterolü olumsuz etkilemediğini, en azından insanların çoğunda etkilemediğini göstermiştir.

Buna ek olarak, yumurta çeşitli vitamin ve mineraller içeren son derece yoğun bir besin maddesidir. Örneklerden biri, beynin ihtiyaç duyduğu ancak insanların %90’ının yeterince almadığı bir besin olan kolindir. Bir yumurta (50 gram) DV kolinin %27’sini sağlar.

Yumurta aynı zamanda kilo verme dostu bir besindir. Protein oranı yüksektir, bu da öğünler arasında daha tok kalmanıza ve fazla kalorileri azaltmanıza yardımcı olabilir.

Yumurta sarısı ve hepsi, her diyete sağlıklı bir katkı olabilir.

5. Yağlı balık
Yağlı balıklar, mevcut en besleyici hayvansal protein kaynaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Buna somon, alabalık, uskumru, sardalya ve ringa balığı gibi balıklar dahildir.

Bu balıklar kalp sağlığına faydalı omega-3 yağ asitleri, yüksek kaliteli proteinler ve çeşitli vitamin ve minerallerle doludur.

İlginizi Çekebilir  Metabolik cerrahide ameliyat seçenekleri-2, SADI-S

Araştırmalar, düzenli yağlı balık tüketiminin bilişsel işlevi artırabileceğini, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabileceğini ve kalp hastalığı riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Balık yiyemiyorsanız (veya yemiyorsanız), balık yağı takviyesi almak faydalı olabilir. Morina balığı karaciğer yağı en iyisidir. İhtiyacınız olan tüm omega-3’lerin yanı sıra bol miktarda D vitamini içerir.

6. Fındık
Kuruyemişler inanılmaz derecede sağlıklıdır. Sağlıklı yağlar ve lif bakımından zengindirler ve bitki bazlı iyi bir protein kaynağıdırlar.

Kuruyemişler ayrıca E vitamini içerir ve çoğu insanın yeterince almadığı bir mineral olan magnezyumla yüklüdür.

Araştırmalar, kuruyemiş yiyen insanların daha sağlıklı olma eğiliminde olduğunu ve çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Buna obezite, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet de dahildir.

Sağlıklı kuruyemişler arasında badem, ceviz, macadamia fıstığı ve diğerleri yer almaktadır.

7. Chia tohumları
Chia tohumu genellikle “yağlı” bir gıda olarak düşünülmez, ancak bir ons (28 gram) chia tohumu aslında 11 gram yağ içerir.Buna ek olarak, chia tohumlarındaki karbonhidratların neredeyse tamamı liftir – yani tohumlardaki kalorilerin büyük çoğunluğu aslında yağdan gelir.Bunlar da sıradan yağlar değildir. Chia tohumlarındaki yağların çoğunluğu, alfa-linolenik asit (ALA) adı verilen kalp için sağlıklı, temel omega-3 yağ asidinden oluşur).

Chia tohumlarının kan basıncını düşürmek ve anti-enflamatuar etkilere sahip olmak gibi çok sayıda sağlık yararı da olabilir.Ayrıca inanılmaz derecede besleyicidirler. Lif ve omega-3’lerle yüklü olmasının yanı sıra, chia tohumları besinlerle de doludur.

8. Sızma zeytinyağı
Neredeyse herkesin sağlıklı olduğunu kabul ettiği bir diğer yağlı gıda da sızma zeytinyağıdır. Bazı güçlü anti-enflamatuar özellikler sunan bir yağ asidi olan oleik asit bakımından yüksektir.

Bu yağ, kalp sağlığı, kan şekeri yönetimi ve kilo yönetimi ile ilgili çok sayıda sağlık yararına sahip olduğu gösterilen Akdeniz diyetinin önemli bir bileşenidir.

İlginizi Çekebilir  B12 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

Yemek pişirmede son derece çok yönlüdür ancak kavrulmuş sebzelerde ve ev yapımı salata soslarında gerçekten parlar.

 

 

Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Ömer Yoldaş’ın obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı hakkında çalışmalarını yakından takip etmek için sosyal medya kanallarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Prof.Dr.Ömer Yoldaş sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz

©2024, Tüm Hakları Saklıdır.

Takip Et
Whatsapp