Çinko Nedir? Faydaları ve Eksikliği

 Çinko Nedir? Faydaları ve Eksikliği

Çinko, vücudunuzda birçok hayati rol oynayan bir besin maddesidir. Vücudunuz doğal olarak çinko üretmediğinden, onu gıda veya takviye yoluyla almanız gerekir.

Çinko Hakkında Merak Edilenler

Çinko Nedir?

Çinko temel bir besin maddesi olarak kabul edilir, yani vücudunuz onu üretemez veya depolayamaz.Bu nedenle, beslenmeniz yoluyla sürekli bir tedarik sağlamanız gerekir.

Çinko, vücudunuzdaki dahil olmak üzere çok sayıda işlem için gereklidir:

  • Gen ifadesi
  • Enzimatik reaksiyonlar
  • Bağışıklık fonksiyonu
  • Protein sentezi
  • DNA sentezi
  • Yara iyileşmesi
  • Büyüme ve gelişme
  • Çinko doğal olarak çok çeşitli bitkisel ve hayvansal gıdalarda bulunur.

Bu minerali doğal olarak içermeyen kahvaltılık gevrekler, atıştırmalık barlar ve fırın unu gibi gıdalar genellikle sentetik çinko formlarıyla zenginleştirilir.Ayrıca çinko takviyeleri veya çinko sağlayan çoklu besin takviyeleri de alabilirsiniz.Bağışıklık fonksiyonundaki rolü nedeniyle, çinko aynı şekilde bazı burun spreylerine, pastillere ve diğer doğal soğuk algınlığı tedavilerine eklenir.

Çinkonun Vücudunuzdaki Rolü

Çinko, vücudunuzun sayısız şekilde kullandığı hayati bir mineraldir.Aslında çinko, demirden sonra vücudunuzda en fazla bulunan ikinci eser mineraldir ve her hücrede bulunur (*).

Çinko, metabolizma, sindirim, sinir fonksiyonu ve diğer birçok sürece yardımcı olan 300’den fazla enzimin aktivitesi için gereklidir.Buna ek olarak, bağışıklık hücrelerinin gelişimi ve işlevi için de kritik öneme sahiptir.Bu mineral aynı zamanda cilt sağlığı, DNA sentezi ve protein üretimi için de temeldir.Dahası, vücut büyümesi ve gelişimi, hücre büyümesi ve bölünmesindeki rolü nedeniyle çinkoya dayanır .Çinko ayrıca tat ve koku duyularınız için de gereklidir. Doğru tat ve koku için çok önemli olan enzimlerden biri bu besine bağlı olduğundan, çinko eksikliği tat veya koku alma yeteneğinizi azaltabilir.

İlginizi Çekebilir  Sleeve Gastrektomi(Tüp Mide)Ameliyatı Nedir?

Çinkonun Faydaları

Araştırmalar çinkonun sağlık açısından sayısız faydası olduğunu göstermektedir.

  • Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir
  • Çinko bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına yardımcı olur.
  • Bağışıklık hücresi fonksiyonu ve hücre sinyalizasyonu için gerekli olduğundan, eksikliği zayıf bir bağışıklık tepkisine yol açabilir.
  • Çinko takviyeleri belirli bağışıklık hücrelerini uyarır ve oksidatif stresi azaltır.Örneğin, yedi çalışmanın gözden geçirilmesi, günde 80-92 mg çinkonun soğuk algınlığı süresini %33’e kadar azaltabileceğini göstermiştir.
  • Dahası, çinko takviyeleri enfeksiyon riskini önemli ölçüde azaltmakta ve yaşlı yetişkinlerde bağışıklık tepkisini desteklemektedir .

Yara İyileşmesini Hızlandırır
Çinko, hastanelerde yanıklar, bazı ülserler ve diğer cilt yaralanmaları için yaygın olarak kullanılmaktadır.Bu mineral kolajen sentezinde, bağışıklık fonksiyonunda ve enflamatuar yanıtta kritik roller oynadığından, uygun iyileşme için gereklidir.Aslında, cildiniz vücudunuzun çinko içeriğinin nispeten yüksek bir miktarını – yaklaşık %5’ini – barındırır.Çinko eksikliği yara iyileşmesini yavaşlatabilirken, çinko takviyesi yarası olan kişilerde iyileşmeyi hızlandırabilir.Örneğin, diyabetik ayak ülseri olan 60 kişide yapılan 12 haftalık bir çalışmada, günde 200 mg çinko ile tedavi edilenler, plasebo grubuna kıyasla ülser boyutunda önemli ölçüde azalma yaşamıştır.

Yaşa Bağlı Bazı Hastalıkların Riskini Azaltabilir
Çinko, zatürre, enfeksiyon ve yaşa bağlı maküler dejenerasyon (AMD) gibi yaşa bağlı hastalık riskinizi önemli ölçüde azaltabilir.Çinko, oksidatif stresi azaltabilir ve vücudunuzu enfeksiyondan korumaya yardımcı olan T hücrelerinin ve doğal öldürücü hücrelerin aktivitesini artırarak bağışıklık tepkisini iyileştirebilir.Çinko takviyesi alan yaşlı yetişkinlerde grip aşısı yanıtı iyileşmekte, zatürre riski azalmakta ve zihinsel performans artmaktadır.Aslında, bir çalışmada günde 45 mg elemental çinkonun yaşlı yetişkinlerde enfeksiyon insidansını yaklaşık %66 oranında azaltabileceği belirlenmiştir.Ayrıca, 4.200’den fazla kişiyle yapılan büyük bir çalışmada, günlük antioksidan takviyelerinin (E vitamini, C vitamini ve beta-karoten) yanı sıra 80 mg çinko alınması görme kaybını azaltmış ve ilerlemiş AMD riskini önemli ölçüde düşürmüştür.

İlginizi Çekebilir  Magnezyum Açısından Zengin 5 Besin!

Akne Tedavisine Yardımcı Olabilir
Akne, küresel nüfusun %9,4’ünü etkilediği tahmin edilen yaygın bir cilt hastalığıdır.Akne, yağ üreten bezlerin tıkanması, bakteriler ve iltihaplanmadan kaynaklanır .Çalışmalar, hem topikal hem de oral çinko tedavilerinin, enflamasyonu azaltarak, P. acnes bakterilerinin büyümesini engelleyerek ve yağlı bez aktivitesini baskılayarak akneyi etkili bir şekilde tedavi edebileceğini göstermektedir.Akneli kişilerde çinko seviyeleri daha düşük olma eğilimindedir. Bu nedenle, takviyeler semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.

Enflamasyonu Azaltır
Çinko oksidatif stresi azaltır ve vücudunuzdaki bazı enflamatuar proteinlerin seviyelerini düşürür.Oksidatif stres, kalp hastalığı, kanser ve zihinsel gerileme gibi çok çeşitli kronik hastalıklara katkıda bulunan bir faktör olan kronik iltihaplanmaya yol açar.40 yaşlı yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, günde 45 mg çinko alanlar, plasebo grubuna göre enflamatuar belirteçlerde daha fazla azalma yaşamıştır.

Çinkonun Eksiklik Belirtileri

Ciddi çinko eksikliği nadir görülmekle birlikte, nadir genetik mutasyonlara sahip kişilerde, annelerinde yeterli çinko bulunmayan emziren bebeklerde, alkol bağımlılığı olan kişilerde ve bağışıklığı baskılayan bazı ilaçları kullananlarda ortaya çıkabilir.

Şiddetli çinko eksikliğinin belirtileri arasında büyüme ve gelişmede bozulma, cinsel olgunlukta gecikme, deri döküntüleri, kronik ishal, yara iyileşmesinde bozulma ve davranış sorunları yer almaktadır.

Çinko eksikliğinin daha hafif formları, özellikle diyetlerin genellikle önemli besin maddelerinden yoksun olduğu gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklarda daha yaygındır.

Dünya genelinde yaklaşık 2 milyar insanın yetersiz beslenme nedeniyle çinko eksikliği yaşadığı tahmin edilmektedir.

Çinko eksikliği bağışıklık sisteminizi zayıflatarak enfeksiyon olasılığını artırdığından, çinko eksikliğinin her yıl 5 yaşın altındaki çocuklarda 450.000’den fazla ölüme neden olduğu düşünülmektedir.

Çinko eksikliği riski altında olanlar şunlardır: (*)

  • Crohn hastalığı gibi gastrointestinal hastalıkları olan kişiler
  • Vejetaryenler ve veganlar
  • Hamile ve emziren kadınlar
  • Sadece anne sütü ile beslenen daha büyük bebekler
  • Orak hücre anemisi olan kişiler
  • Anoreksiya veya bulimia hastaları da dahil olmak üzere yetersiz beslenen kişiler
  • Kronik böbrek hastalığı olan kişiler
  • Alkol tüketimi
  • Hafif çinko eksikliğinin belirtileri arasında ishal, bağışıklığın azalması, saçların incelmesi, iştahın azalması, ruh hali bozuklukları, kuru cilt, doğurganlık sorunları ve yara iyileşmesinin bozulması yer alır.
İlginizi Çekebilir  Magnezyum Nedir? Faydaları Nelerdir?

 

Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Ömer Yoldaş’ın obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı hakkında çalışmalarını yakından takip etmek için sosyal medya kanallarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Doç.Dr.Ömer Yoldaş sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz

©2021, Tüm Hakları Saklıdır.

Takip Et
Whatsapp