Obezitenin kalp sağlığına 3 etkisi!

 Obezitenin kalp sağlığına 3 etkisi!

Obezitenin kalp sağlığına etkisi yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Obezitenin sağlığı tehdit ettiği ve yaşam kalitesini düşürdüğü kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, kalp hastalığı gibi çok daha ciddi sağlık sorunları ile birlikte gelir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl dört ölümden biri kalp hastalığından kaynaklanmaktadır.

Obezite ve kalp sağlığı

Obezite Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın bir sorundur. Mevcut araştırmalar, her üç Amerikalıdan birinin obez olduğunu gösteriyor. Obezite ve fazla kilo, kişinin kardiyovasküler hastalık (koroner arter hastalığı ve felç) riskini artıran çeşitli faktörlerle bağlantılıdır:

  • Yüksek kan lipidleri, özellikle yüksek trigliseritler, LDL kolesterol ve toplam kolesterol ve düşük HDL kolesterol
  • Yüksek kan basıncı
  • Bozulmuş glukoz toleransı veya tip-2 (yetişkin başlangıçlı olarak da adlandırılır) diyabet
  • Metabolik sendrom
  • Obezite ve fazla kilo, ayrıca hipertansiyon ve genişlemiş bir sol ventrikül (sol ventrikül hipertrofisi) ile bağlantılı olup, kalp yetmezliği riskini artırır.

Ayrıca aşırı kilo ve obezite bazı kanserler, safra kesesi hastalıkları ve osteoartrit ile ilişkili olabilir.

obezite ve kalp

Obezitenin kalp 3 sağlığına etkisi!

İşte obezitenin kalp hastalığına katkıda bulunmasının üç yolu – ve sağlığınızı kontrol altına almak ve sadece obeziteyle değil kalp hastalıklarıyla da mücadele etmek için yapabilecekleriniz!

  • Kolesterol seviyenizi değiştirebilir. Çoğumuz obezitenin kötü kolesterol ve trigliserit seviyelerinde ani artışa neden olabileceğini biliyoruz, ancak iyi yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL) kolesterolünü de düşürebileceğini biliyor muydunuz? HDL kolesterol, kötü kolesterolü ortadan kaldırmak ve kalp hastalığı riskini azaltmak için önemlidir.
  • Kan basıncınızın yükselmesine neden olabilir. Obez bireyler vücutlarına oksijen ve besin sağlamak için daha fazla kana ihtiyaç duyar ve bu da kan basıncının artmasına neden olur. Vücudunuz ayrıca bu kanı hareket ettirmek için daha fazla basınca ihtiyaç duyacaktır. Yüksek tansiyon, aynı zamanda, obez bireyler için ne yazık ki daha yaygın olan kalp krizinin yaygın bir nedenidir.
  • Obezite şeker hastalığına yol açabilir. Yüksek kolesterol, tansiyon ve kalp krizi, obezseniz endişelenmeniz gereken tek tıbbi durum değildir. Obez bireylerin de diyabet geliştirme şansı çok daha yüksektir. Amerikan Kalp Derneği’ne göre, diyabetli 65 yaş ve üstü kişilerin en az yüzde 68’inde kalp hastalığı da var. Diyabetli bireylerin kalp hastalığı riskinin iki ila dört kat daha fazla olduğu söylenirken, Amerikan Kalp Derneği de diyabeti kalp hastalığını önlemek için kontrol edilebilir en önemli yedi faktörden biri olarak listeliyor. Şeker hastasıysanız ancak henüz kalp hastalığı teşhisi konmadıysanız, şimdi harekete geçme zamanı.
İlginizi Çekebilir  Obezite Sağlığınızı ve Yaşam Kalitenizi Nasıl Etkiliyor?

 

Kilo verin, sağlıklı olun ve riski azaltın

Neyse ki kilo vermek, sağlıklı olmak ve kalp hastalığı geliştirme riskinizi azaltmak için atabileceğiniz bazı adımlar var.

Herhangi bir obez bireyin, özellikle ailesinde kardiyovasküler hastalık öyküsü bulunanların, sağlıklı olmak için yapması gereken bir numaralı şey, düzenli egzersiz yapmak ve besleyici, dengeli beslenmektir. Mevcut hedeflerinize ve sağlık durumunuza göre sizin için en uygun olan bir diyet ve egzersiz planı oluşturma konusunda doktorunuzla konuşun.

Bazı bireyler için diyet ve egzersiz tek başına sağlıklı bir kiloya ulaşmak için yeterli olmayabilir. BMI’niz 35’in üzerindeyse, obezite cerrahisi sizin için doğru olabilir. Güvenli ve etkili, obez bireylerde yüksek kolesterol, kan basıncı ve diyabeti iyileştirdiği veya çözdüğü gösterilmiştir.

Ameliyattan sonra yine de sağlıklı bir diyet ve egzersiz rutini sürdürmeniz gerekecektir. Bariatrik hastalar, hepsinin en önemli kası olan kalp de dahil olmak üzere, kemik veya kas ağırlığını değil, yağ kaybetmelerini sağlamak için daha fazla protein ve egzersiz gerektirebilir. Uygun diyet ve egzersiz sonrası bariatrik cerrahi, güçlü ve sağlıklı bir kalbi korumanızı sağlayacak ve böylece kalp hastalığı geliştirme riskinizi düşürmeye devam edecektir.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Ömer Yoldaş’ın obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı hakkında çalışmalarını yakından takip etmek için sosyal medya kanallarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Prof.Dr.Ömer Yoldaş sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz

©2024, Tüm Hakları Saklıdır.

Takip Et
Whatsapp