Obezite ile Kilolu Olmak Arasındaki Fark Nedir?

 Obezite ile Kilolu Olmak Arasındaki Fark Nedir?

Obezite ile Kilolu Olmak Arasındaki birçok kişi tarafından sıkça karıştırılan bir konudur. Kişinin yaşı veya yapısı için normal veya sağlıklı kabul edilenden daha fazla vücut ağırlığına sahip olmak anlamına gelir. Öte yandan obezite, obez olma durumudur, yani VKİ 30’un üzerinde olan aşırı miktarda vücut yağıdır. Fazla kilolu bir kişi aşırı kilo taşırken, aşırı yağ birikimi olabilir veya olmayabilir.

Obezite ile Kilolu Olmak Arasındaki Fark Nedir?

 ObeziteFazla Kilolu Olmak
Nedir?BMI (Vücut kitle indeksi) 30 ve 30'un üzerinde olan, aşırı yağ birikimi ve yağ depolanması ile ilişkili olan bir hastalıktır.Kişinin o boy, yaş ve cinsiyet için normal kabul edilenden daha fazla ağırlığa sahip olması durumu.
VKİ DeğeriVücut kitle endeksi 30 ve 30'un üzerinde olan bir kişi obez olarak kabul edilir.
Fazla kilolu bir kişinin vücut kitle endeksi 25 ile 29.9 arasındadır.
Risk FaktörleriKoroner kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet, hipertansiyon ve birçok hastalık obeziteyle ilişkilidir.Depresyon, yüksek tansiyon.
Çözümler / TedaviBesin alımlarınızda kalorinizi azaltın, egzersizlere öncelik verin ya da obezite cerrahisi planlayın.Egzersiz, kalori açısından düşük yiyecek alın.
NedenleriHızlı yemek yeme, stres, depresyon, hormonal dengesizlik, genetik yatkınlık, hareketsiz yaşam tarzı görülür.
Vücut tarafından harcandığından daha fazla gıda alımına yatkınlık ,genetik
Dünyada verilerDünyada 300 milyondan fazla insan obez.Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar insanın fazla kilolu olduğu tahmin ediliyor.
ÇocuklardaBeş yaşın altındaki 22 milyon kilolu çocuğun yaklaşık% 5'i klinik olarak obezdir.Beş yaş altı 22 milyon çocuk aşırı kilolu.
Obezite cerrahisiYapılan testler sonrasında obezite cerrahisi için planlama yapılabilir.Obezite cerrahisine uygun değildir.
İlginizi Çekebilir  Obezite ve uyku arasında ilişki nedir?

 

Vücut kitle endeksi nedir?

“Normal” veya sağlıklı kilo olarak kabul edilen aralık, bir kişinin boyuna bağlıdır. Daha uzun boylu insanların daha kilolu olması doğaldır. BMI, Vücut Kitle İndeksi anlamına gelir. O boy için beklediğinizle karşılaştırıldığında ağırlığın yüksek mi yoksa düşük mü olduğunu belirlemek için hem boy hem de kilo bazında hesaplanan bir sayıdır. Vücut şişmanlığının BMI göstergesi ve kilo sorunları için bir tarama aracı olarak kullanılır. Obezite ile Kilolu Olmak Arasındaki Fark konusunda önemli bir konudur.

Vücut Kitle Endeksi Nasıl Hesaplanır?

BMI = W / (H2) burada W kişinin ağırlığıdır (kilo olarak değil, pound olarak) ve H kişinin boyudur (metre olarak). Başka bir deyişle, BMI, bir kişinin ağırlığının (kilogram cinsinden) boyun karesine (metre cinsinden) bölünmesidir.

Ağırlık pound ve boy inç ise, VKI benzer bir formül kullanılarak, yalnızca 703 ile çarpılarak hesaplanır. yani, 703 * W / (H2), burada W, libre cinsinden ağırlık ve H, inç cinsinden yüksekliktir.

VKİ’nizi bulmanın daha kolay bir yolu, bir BMI hesaplayıcısı kullanmaktır.

vücut kitle endeksi hesapla

Yetişkinler, BMI’ye (vücut kitle indeksi) göre aşağıdaki kategorilere ayrılır:

BMI 18.5’ten az: Zayıf
BMI 18,5 – 24,9: Sağlıklı kilo aralığı
BMI 25,0 – 29,9: Fazla kilolu
BMI 30’dan fazla: Obez
BMI 30–35: Orta derecede obez (Obez Sınıf I)
BMI 35-40: İleri derecede obez (Obez Sınıf II)
BMI > 40: Morbid obez (Obez Sınıf III)

Aşırı kiloya ne sebep olur?

Fazla kilo, yaşınız, cinsiyetiniz ve boyunuz verilen tipik ağırlık aralığından daha ağırdır. Fazla kilolu olmak mutlaka aşırı yağ anlamına gelmez. Sporcular ve vücut geliştiriciler gibi insanlar aşırı kilolu olabilir ancak obez olmayabilir.
Aşırı yeme, birinin fazla kilolu olmasının tek nedeni değildir; diğer nedenler arasında egzersiz yapmayan yerleşik bir yaşam tarzı, metabolik veya yeme bozuklukları, tiroid sorunları veya diğer hormonal dengesizlik türleri gibi tıbbi durumlar yer alır. Egzersizi engelleyen engeller ve gıda alerjileri de kişinin aşırı kilolu ve hatta obez olmasına katkıda bulunabilir.

İlginizi Çekebilir  3 Dijital Grafikle Dünyada ve Türkiye'de Obezite

Psikolojik koşullar, kilo sorunlarına daha fazla katkıda bulunabilir.

Riskler

Obezite, koroner kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet, hipertansiyon vb. dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunları için önemli bir risk faktörüdür. Fazla kilolu bir kişi de bu tıbbi sorunlarla karşı karşıya kalır, ancak obezler bunlara daha duyarlıdır.

Obez insanlar depresyon ve diğer sosyal problemler açısından yüksek risk altındadır. Obezite, bir kişinin yaşam süresini kısaltmaya ve vücut ağırlığı normal olsaydı meydana gelebilecek olandan daha fazla hastalığa duyarlı hale getirmeye yetecek kadar vücut yağının fazla olmasıdır. Genellikle genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanan kalorifik dengesizlik. Aşırı besin alımı ve hareketsiz bir yaşam tarzının birleşimi, obezitenin hızla hızlanmasının ana nedenidir.

Kontrol
Her iki durumda da kilo vermenin en güvenli ve en etkili yolu kalorileri azaltmak (dengeli beslenme) ve fiziksel aktiviteyi arttırmaktır. Aşırı obezite vakalarında bir kişi ameliyat olabilir.

 

Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Ömer Yoldaş’ın obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı hakkında çalışmalarını yakından takip etmek için sosyal medya kanallarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Prof.Dr.Ömer Yoldaş sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz

©2024, Tüm Hakları Saklıdır.

Takip Et
Whatsapp