Morbid Obezite ve Cerrahi Tedavisi

 Morbid Obezite ve Cerrahi Tedavisi

Morbid Obezite ve Cerrahi Tedavisi

Morbid Obezite Nedir?

Morbid obezite, vücut kitle indeksinizin (BMI) 35’ten yüksek olduğu bir durumdur. BMI, vücut yağını tahmin etmek için kullanılır ve bedeninize göre sağlıklı bir vücut ağırlığında olup olmadığınızı belirlemeye yardımcı olabilir. BMI mükemmel bir ölçüm değildir, ancak boy için ideal ağırlık aralıkları hakkında genel bir fikir vermeye yardımcı olur.

doç.dr.ömer yoldaş

Morbid Obezite Neden Olur?

Yemek yediğinizde, vücudunuz vücudunuzu çalıştırmak için tükettiğiniz kalorileri kullanır. Dinlenirken bile, vücudun kalbinizi pompalamak veya yiyecekleri sindirmek için kaloriye ihtiyacı vardır. Bu kaloriler kullanılmazsa, vücut onları yağ olarak depolar. Günlük aktiviteler ve egzersiz sırasında vücudunuzun kullanabileceğinden daha fazla kalori almaya devam ederseniz, vücudunuz yağ depoları oluşturacaktır. Obezite ve morbid obezite, vücudunuzda çok fazla yağ depolanmasının sonucudur. Morbid obezite yaşam kalitesini düşüren önemli bir hastalıktır.

Antidepresanlar gibi bazı ilaçlar kilo alımına neden olabilir. Hipotiroidizm gibi tıbbi durumlar da kilo alımına yol açabilir, ancak genellikle obeziteye yol açmayacak şekilde yönetilebilir.

Morbid Obezite için Kimler Risk Altındadır?

Vücudunun kullanabileceğinden daha fazla kalori alan herkes kilo alabilir ve obez olabilir.

Bazı araştırmalar, genetik faktörlerin vücudunuzun enerjiyi depolamasında rol oynayabileceğini göstermiştir. Genler ve ağırlık arasındaki ilişkiyi daha fazla araştırmak için daha fazla araştırma yapılmaktadır.

Yeme alışkanlıklarınız ve günlük aktivite seviyeniz de dahil olmak üzere birçok davranışsal faktör de obezitede rol oynar. Birçok insan yeme alışkanlıklarını çocukken geliştirir ve yaşlandıkça uygun vücut ağırlığını korumak için bunları rafine etmekte zorlanır. Bir yetişkin olarak işinizde hareketsiz olabilirsiniz ve egzersiz, yemek planlaması ve fiziksel aktivite için daha az zamanınız olabilir.

İlginizi Çekebilir  Bitter Çikolatanın Sağlığınıza 5 Faydası

Stres, kaygı ve uyku eksikliği gibi diğer faktörler kilo alımına neden olabilir. Sigarayı bırakan kişiler genellikle geçici kilo artışı yaşarlar. Kadınlar ayrıca hamilelik sırasında aldıkları kiloları vermekte zorlanabilirler veya menopoz sırasında ek kilo alabilirler. Bu faktörler mutlaka morbid obeziteye yol açmaz, ancak başlangıcına kesinlikle katkıda bulunabilir.

Morbid Obezite Teşhisi

Doktorunuz bir fizik muayene yapacak ve size kilonuzun geçmişi ve kilo kaybı çabalarınız hakkında sorular soracaktır. Size yeme ve egzersiz alışkanlıklarınızı ve tıbbi geçmişinizi soracaklar.

vücut kitle endeksi hesapla

Vücut kitle endeksi, kilogram cinsinden ağırlığınızın metre cinsinden boyunuzun karesine bölünmesiyle hesaplanır. BMI’nizi Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından sağlanan bir hesap makinesini kullanarak hesaplayabilirsiniz.

İşte BMI aralıkları ve bunlara karşılık gelen obezite kategorileri:

  • Zayıf: yüzde 18,5’in altında
  • Normal: yüzde 18,5 ila 24,9
  • Fazla kilolu: 25.0 ila 29.9
  • Obez (sınıf 1): 30.0 ve 34.9
  • Morbid obezite (sınıf 2): 35-39.9

Obezite için bir teşhis aracı olarak vücut kitle endeksi kullanmanın sınırlamaları vardır. BMI’niz yalnızca vücut yağınızın bir tahminidir. Örneğin, sporcular daha yüksek kas kütleleri nedeniyle yüksek bir ağırlığa sahip olabilirler. Obez veya morbid obez BMI aralığına düşebilirler, ancak aslında az miktarda vücut yağına sahiptirler. Bu nedenle, doktorunuz vücut yağ yüzdenizin tam bir okumasını almak için başka testler kullanabilir.

Vücut kitle endeksi hesapla

Vücut Yağ Yüzdesini Hesaplama
Vücut yağ yüzdenizi kontrol etmek için deri kıvrım testi de yapılabilir. Bu testte doktor, bir kumpas ile kol, karın veya uyluktan bir deri kıvrımının kalınlığını ölçer. Vücut yağ yüzdesini test etmenin başka bir yolu, genellikle özel bir tür ölçek kullanılarak yapılan biyoelektrik empedansı içerir. Son olarak, su veya havanın yer değiştirmesini hesaplamak için özel ekipman kullanılarak vücut yağı daha doğru bir şekilde ölçülebilir.

İlginizi Çekebilir  Mide balonu bana uygun mu? Riskleri nelerdir?

Diğer Testler
Doktorunuz, kilo almanıza neden olabilecek hormonal veya diğer tıbbi sorunları araştırmak için ek kan testleri isteyebilir.

Morbid Obezitenin Sebep Olduğu Hastalıklar
Obezite bir sağlık sorunudur. Uygun tedavi olmadan obezite, aşağıdakiler gibi diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir:

  • Kireçlenme
  • Kalp Hastalıkları
  • İnme
  • Tip-2 Diyabet
  • Uyku Apnesi
  • Üreme Sorunları
  • Safra Taşı
  • Bazı Kanser Türleri
  • Metabolik Sendrom
  • Psikolojik Problemler

Morbid Obezite Tedavisi

Morbid obezite hastalığı için birkaç farklı tedavi yöntemleri vardır.

Diyet ve Egzersiz

Uzun süreli kilo verilmesinin en etkili yolu hakkında veri yoktur, ancak sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz genel sağlığın anahtarıdır.

Stresli zamanlarda aşırı yeme veya atıştırma yerine kullanılabilecek stres yönetimi araçlarını öğrenmek de önemlidir.

Diyet ve egzersiz yoluyla yavaş yavaş kilo vermenize yardımcı olacak gerçekçi hedefler belirlemek için doktorunuz ve diyetisyeninizle birlikte çalışmalısınız. Uzun süreli kilo kaybına yol açacak yaşam tarzı değişiklikleri yapmak için arkadaşlarınızdan, ailenizden veya çevrenizden destek almak faydalı olabilir.

Tüp Mide Ameliyatı

Kilo vermek için başka yöntemler denediyseniz ancak uzun süreli kilo vermeyi sürdürmede başarılı olamadıysanız, cerrahi obeziteyi tedavi etmek için bir seçenek olabilir. Şiddetli obezite ile ilişkili diğer hastalıkların (örneğin diyabet, kalp hastalığı ve uyku apnesi) riskinin azaltılmasına sıklıkla yardımcı olabilir.

doç.dr.ömer yoldaş

Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Ömer Yoldaş’ın obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı hakkında çalışmalarını yakından takip etmek için sosyal medya kanallarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Prof.Dr.Ömer Yoldaş sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz

©2024, Tüm Hakları Saklıdır.

Takip Et
Whatsapp