Bitter Çikolatanın Sağlığınıza 5 Faydası

 Bitter Çikolatanın Sağlığınıza 5 Faydası

Bitter çikolata faydaları sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilecek besinlerle yüklüdür. Kakao ağacının çekirdeğinden yapılmış, bulabileceğiniz en iyi antioksidan kaynaklarından biridir.Araştırmalar, bitter çikolatanın sağlığınızı iyileştirebileceğini ve kalp hastalığı riskini azaltabileceğini gösteriyor.

Bitter Çikolatanın Kanıtlanmış 5 Faydası

bitter çikolata faydalar

Bitter Çikolata Faydaları

İşte bilim tarafından desteklenen bitter çikolata faydaları konusunda 5 madde

1. Çok besleyici
Yüksek kakao içeriğine sahip kaliteli bitter çikolata satın alırsanız, oldukça besleyicidir.

Yeterli miktarda çözünür lif içerir ve minerallerle yüklüdür.

%70-85 kakao içeren 100 gramlık bir bitter çikolata şunları içerir:

11 gram lif
Demir için günlük değerin %67’si
Magnezyum için günlük değerin %58’i
Bakır için DV’nin %89’u
Manganez için DV’nin %98’i
Ayrıca bol miktarda potasyum, fosfor, çinko ve selenyum içerir.

Tabii ki, 100 gram (3,5 ons) oldukça büyük bir miktardır ve günlük olarak tüketmeniz gereken bir şey değildir. Bu besinler ayrıca 600 kalori ve orta miktarda şeker ile birlikte gelir.

Bu nedenle bitter çikolata ölçülü olarak tüketilmelidir.

Kakao ve bitter çikolatanın yağ asidi profili de iyidir. Yağlar çoğunlukla oleik asit (zeytin yağında da bulunan kalp için sağlıklı bir yağ), stearik asit ve palmitik asitten oluşur.

Stearik asit vücut kolesterolü üzerinde nötr bir etkiye sahiptir. Palmitik asit kolesterol seviyelerini yükseltebilir, ancak toplam yağ kalorisinin yalnızca üçte birini oluşturur.

Bitter çikolata ayrıca kafein ve teobromin gibi uyarıcılar içerir, ancak kafein miktarı kahveye kıyasla çok az olduğu için sizi geceleri uyanık tutması pek olası değildir.

2. Güçlü antioksidan kaynağı

ORAC, oksijen radikali absorbans kapasitesi anlamına gelir. Gıdaların antioksidan aktivitesinin bir ölçüsüdür.

Temel olarak, araştırmacılar bir gıda örneğine karşı bir grup serbest radikal (kötü) belirler ve gıdadaki antioksidanların serbest radikalleri ne kadar iyi etkisiz hale getirebileceğini görür.

İlginizi Çekebilir  3 Dijital Grafikle Dünyada ve Türkiye'de Obezite

ORAC değerlerinin biyolojik önemi, bir test tüpünde ölçüldüğü ve vücutta aynı etkiye sahip olmayabileceği için sorgulanır.

Ancak çiğ, işlenmemiş kakao çekirdeklerinin test edilen en yüksek puanlı gıdalar arasında olduğunu belirtmekte fayda var.

Bitter çikolata, biyolojik olarak aktif olan ve antioksidan işlevi gören organik bileşiklerle yüklüdür. Bunlar, diğerleri arasında polifenolleri, flavanolleri ve kateşinleri içerir.

Bir çalışma, kakao ve bitter çikolatanın, yaban mersini ve acai meyveleri de dahil olmak üzere test edilen diğer meyvelerden daha fazla antioksidan aktiviteye, polifenollere ve flavanollere sahip olduğunu gösterdi.

3. Kan akışını iyileştirebilir ve kan basıncını düşürebilir

Bitter çikolatadaki flavanoller, arterlerin astarı olan endotelyumu nitrik oksit (NO) üretmesi için uyarabilir

NO’nun işlevlerinden biri, atardamarlara gevşemeleri için sinyaller göndermektir, bu da kan akışına karşı direnci düşürür ve dolayısıyla kan basıncını düşürür. [K]

Birçok kontrollü çalışma, etkileri genellikle hafif olsa da, kakao ve bitter çikolatanın kan akışını iyileştirebileceğini ve kan basıncını düşürebileceğini göstermektedir.

Bununla birlikte, yüksek tansiyonu olan kişilerde yapılan bir çalışma hiçbir etki göstermedi, bu yüzden bunu bir miktar tuzla alın.

Bu konudaki çalışmalar arasındaki büyük farklılıklar göz önüne alındığında, daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu açıktır.

4. Kalp hastalığı riskini azaltabilir

Bitter çikolatadaki bileşikler, LDL’nin oksidasyonuna karşı oldukça koruyucu görünmektedir.

Uzun vadede, bu, arterlerde çok daha az kolesterol birikmesine neden olarak kalp hastalığı riskini azaltır.

Aslında, birkaç uzun vadeli gözlemsel çalışma, oldukça ciddi bir gelişme gösteriyor.

470 yaşlı erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, kakaonun kalp hastalığından ölüm riskini 15 yılda %50 azalttığı bulundu. [1]

Başka bir araştırma, haftada iki veya daha fazla çikolata yemenin arterlerde kalsifiye plak olma riskini %32 oranında azalttığını ortaya koydu. Daha az sıklıkta çikolata yemenin hiçbir etkisi olmadı (19).

İlginizi Çekebilir  Obezitenin Belirtileri - Tüm Merak Edilenler

Yine başka bir araştırma, haftada beş defadan fazla bitter çikolata yemenin kalp hastalığı riskini %57 oranında azalttığını gösterdi.

2017’de yapılan bir klinik araştırma, bitter çikolatalı veya bitter çikolatasız badem tüketen deneklerin gelişmiş LDL kolesterol seviyeleri gösterdiğini buldu.

Tabii ki, bu dört çalışma gözlemseldir, bu yüzden riski azaltan şeyin çikolata olup olmadığı tam olarak belli değil.

Bununla birlikte, biyolojik süreç bilindiğinden (düşük kan basıncı ve oksitlenmiş LDL), düzenli olarak bitter çikolata yemenin kalp hastalığı riskini azaltabileceği akla yatkındır.

5.Cildinizi güneşten koruyabilir

Bitter çikolatadaki biyoaktif bileşikler de cildiniz için harika olabilir.

Flavanoller güneş hasarına karşı koruma sağlayabilir, cilde kan akışını iyileştirebilir ve cilt yoğunluğunu ve nemini artırabilir. [2]

Minimal eritemal doz (MED), maruziyetten 24 saat sonra ciltte kızarıklığa neden olmak için gereken minimum UVB ışınları miktarıdır.

30 kişiden oluşan bir çalışmada, MED, 12 hafta boyunca yüksek flavanol içeriğine sahip bitter çikolata tükettikten sonra iki katından fazla arttı.

Bir plaj tatili planlıyorsanız, önceki haftalarda ve aylarda ekstra bitter çikolatanın tadını çıkarmayı düşünün. Ancak normal cilt bakımı rutininizi terk etmeden önce daha koyu çikolata lehine doktorunuza veya dermatoloğunuza danışın.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Ömer Yoldaş’ın obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı hakkında çalışmalarını yakından takip etmek için sosyal medya kanallarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Doç.Dr.Ömer Yoldaş sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz

©2021, Tüm Hakları Saklıdır.

Takip Et
Whatsapp