B12 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

 B12 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

B12 vitamini çok önemli bir B vitaminidir. Sinir dokusu sağlığı, beyin fonksiyonu ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Kobalamin, B-12 vitamininin diğer adıdır.

B12 Vitamini

B12 Vitamini Nedir?

B-12 vitamini, diğer tüm B vitaminleri gibi suda çözünen bir vitamindir. Bu, suda çözülebileceği ve kan dolaşımından geçebileceği anlamına gelir. İnsan vücudu B-12 vitaminini dört yıla kadar saklayabilir. Fazla veya istenmeyen vitamin idrarla atılır.

B-12 vitamini en büyük ve yapısal olarak en karmaşık vitamindir. Et ürünlerinde doğal olarak bulunur.

B12 Vitamini İçeren Gıdalar

B-12 vitamini, balık, et, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunur. Genellikle bitkisel gıdalarda oluşmaz.

B12 vitamini kaynakları şunları içerir:

  • Biftek
  • Kümes hayvanları
  • Kuzu
  • Balık, özellikle mezgit balığı ve ton balığı
  • Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri
  • Bazı besleyici maya ürünleri
  • Yumurtalar
  • Bazı soya sütü türleri ve kahvaltılık gevrekler B-12 vitamini ile güçlendirilmiştir.

Aktif tedavi gerekmeden önce dengeli bir diyet sürdürmek ve sağlıklı miktarda besin almak her zaman daha iyidir. Eksiklik belirtileri sağlıklı bir diyetle kolayca önlenebilir.

B12 Vitamini Faydaları

Beynin ve sinir sisteminin normal işlevi için çok önemlidir. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda rol oynar ve DNA’nın oluşturulmasına ve düzenlenmesine yardımcı olur.

Vücuttaki her hücrenin metabolizması, yağ asitlerinin sentezinde ve enerji üretiminde rol oynaması B12 vitaminine bağlıdır. İnsan vücudunun folik asidi emmesine yardımcı olarak enerji salınımını sağlar.

İnsan vücudu her dakika milyonlarca kırmızı kan hücresi üretir. Bu hücreler B12 vitamini olmadan düzgün bir şekilde çoğalamazlar. Seviyeler çok düşükse kırmızı kan hücrelerinin üretimi azalır. Kırmızı kan hücresi sayısı düşerse anemi oluşabilir.

İlginizi Çekebilir  Obezite cerrahisi kimler için uygun değildir?

B12 Vitamini Eksiklik Belirtileri

Vücut yeterli B-12 vitamini almadığında ortaya çıkar. Özellikle sinir sistemi ve beyinde geri dönüşü olmayan ve potansiyel olarak ciddi hasara neden olabilir.

Normalden biraz daha düşük B-12 vitamini seviyeleri bile depresyon, kafa karışıklığı, hafıza sorunları ve yorgunluk gibi eksiklik semptomlarını tetikleyebilir. Bununla birlikte, bu semptomlar tek başına vitamin B-12 eksikliğini teşhis etmek için yeterince spesifik değildir.

B-12 vitamini eksikliğinin diğer belirtileri arasında kabızlık, iştahsızlık ve kilo kaybı bulunur.

Semptomlar arttığında, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma gibi nörolojik değişiklikleri içerebilir. Bazı insanlar dengeyi korumakta zorluk çekebilir.

B-12 vitamini eksikliği olan bebekler, eksiklik tedavi edilmezse, refleks sorunları, beslenme güçlükleri, tahriş ve nihai büyüme sorunlarının yanı sıra yüz titremeleri gibi olağandışı hareketler gösterebilir.

B-12 vitamini eksikliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır. Yetersiz B-12 vitaminine sahip bazı kişilerin psikoz, mani ve bunama geliştirme riski daha yüksektir.

Yetersiz B-12 vitamini de anemiye neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışıdır.

Bu yazıyı okumak ister misiniz? : B1 Vitamini (Tiamin) Nedir? Faydaları Nelerdir?

B12 vitamini zararlı olabilir mi?

B12 vitamininin yüksek dozlarda bile herhangi bir zarara neden olduğu gösterilmemiştir.

Günlük ne kadar b12 vitaminine ihtiyacınız var?

Her gün ihtiyacınız olan B-12 vitamini miktarı yaşınıza bağlıdır. Farklı yaşlar için önerilen günlük ortalama miktarlar aşağıda mikrogram (mcg) olarak listelenmiştir. [1]

Yaş-Durum Önerilen Miktar
Doğumdan 6 aya kadar 0.4 mcg
Bebekler 7-12 ay 0.5 mcg
1-3 yaş arası çocuklar 0.9 mcg
4-8 yaş arası çocuklar 1.2 mcg
9-13 yaş arası çocuklar 1.8 mcg
14-18 yaş arası gençler 2.4 mcg
Yetişkinler 2.4 mcg
Gebeler 2.6 mcg
Emziren anneler 2.8 mcg
İlginizi Çekebilir  Tip-2 Diyabetliler İçin 5 Egzersiz

Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Ömer Yoldaş’ın obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı hakkında çalışmalarını yakından takip etmek için sosyal medya kanallarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Prof.Dr.Ömer Yoldaş sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz

©2024, Tüm Hakları Saklıdır.

Takip Et
Whatsapp