Obezitenin Sebep Olduğu 7 Sağlık Sorunu

 Obezitenin Sebep Olduğu 7 Sağlık Sorunu

Obezite, vücut kitle indeksinizin (BMI) 30 veya daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Obezitenin Sebep Olduğu 7 Sağlık Sorunu

Obezite hastalığı aşağıdaki problemlere sahip olmanızı daha olası hale getirir:

  • Kalp hastalığı ve felç
  • Yüksek tansiyon
  • Şeker hastalığı
  • Bazı kanserler
  • Safra kesesi hastalığı ve safra taşları
  • Kireçlenme
  • Gut
  • Uyku apnesi (kişi uyku sırasında kısa süreli nefes almayı bıraktığında) ve astım gibi solunum sorunları

Obez olan herkesin bu sorunları yoktur. Bu koşullardan birinin aile öyküsü varsa risk artar.

vücut kitle endeksi hesapla

İşte obez veya fazla kilolu olmakla bağlantılı yedi hastalık

Kalp Hastalığı ve İnme
Obezite, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterole sahip olma olasılığınızı artırır. Bu koşulların her ikisi de kalp hastalığını veya inmeyi daha olası hale getirir.

İyi haber şu ki, az miktarda kilo vermek kalp hastalığı veya felç geliştirme şansınızı azaltabilir. Daha fazla kilo vermenin riski daha da azalttığı gösterilmiştir.

Tip-2 Diyabet
Tip 2 diyabetli çoğu insan aşırı kilolu veya obezdir. Kilo vererek, dengeli beslenerek, yeterli uyku alarak ve daha fazla egzersiz yaparak tip 2 diyabet geliştirme riskinizi azaltabilirsiniz.

Tip 2 diyabetiniz varsa, kilo vermek ve fiziksel olarak daha aktif olmak kan şekeri seviyenizi kontrol etmenize yardımcı olabilir. Daha aktif olmak, diyabet ilacı ihtiyacınızı da azaltabilir.

Kanser Türleri
Kolon, meme (menopozdan sonra), endometrium (rahim zarı), böbrek ve yemek borusu kanserleri obezite ile bağlantılıdır. Bazı araştırmalar ayrıca obezite ile safra kesesi, yumurtalıklar ve pankreas kanserleri arasında bağlantılar olduğunu bildirmiştir.

Safra Kesesi Rahatsızlığı
Fazla kiloluysanız safra kesesi hastalığı ve safra taşları daha sık görülür.

İronik olarak, kilo kaybının kendisi, özellikle hızlı kilo kaybı veya büyük miktarda kilo kaybı, safra taşı alma olasılığınızı artırabilir. Haftada yaklaşık 1 poundluk bir oranda kilo vermenin safra taşlarına neden olma olasılığı daha düşüktür.

İlginizi Çekebilir  Kadınlarda Şeker Hastalığı Nedenleri ve Belirtileri

Kireçlenme
Osteoartrit, en sık diz, kalça veya sırtı etkileyen yaygın bir eklem rahatsızlığıdır. Fazla kilo taşımak bu eklemlere ekstra baskı uygular ve normalde onları koruyan kıkırdağı (eklemleri tamponlayan doku) yıpratır.

Kilo kaybı dizler, kalçalar ve bel üzerindeki stresi azaltabilir ve osteoartrit semptomlarını iyileştirebilir.

Gut
Gut, eklemleri etkileyen bir hastalıktır. Kanınızda çok fazla ürik asit olduğunda olur. Ekstra ürik asit, eklemlerde biriken kristaller oluşturabilir.

Gut, kilolu kişilerde daha sık görülür. Ne kadar çok tartılırsanız, gut hastalığına yakalanma olasılığınız o kadar artar.

Kısa vadede, ani kilo değişiklikleri gutun alevlenmesine neden olabilir. Gut geçmişiniz varsa, kilo vermenin en iyi yolu için doktorunuza danışın.

Uyku Apnesi
Uyku apnesi, aşırı kilolu olmakla bağlantılı bir solunum rahatsızlığıdır.

Uyku apnesi, kişinin uyku sırasında çok fazla horlamasına ve kısa süreliğine nefesinin durmasına neden olabilir. Uyku apnesi gündüz uykululuğuna neden olabilir ve kalp hastalığı ve inmeyi daha olası hale getirebilir.

Kilo kaybı genellikle uyku apnesini iyileştirir.

doç.dr.ömer yoldaş

Obezite hastalığına karşı cerrahi yöntem : Tüp Mide Ameliyatı

Tüp mide ameliyatı ile midenin açlık hissi veren kısmı çıkarır ve kalan mideyi bir tüp veya “kol” haline getirir.

Tüp mide ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyatın karın veya mide bölgesinde bir veya birkaç küçük insizyon yoluyla yapılmasına izin veren bir laparoskop kullanır. Laparoskopik yöntem daha hızlı iyileşmenize, işe dönüş sağlamanıza, daha kısa taburculuk süresi sağlamaktadır.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Ömer Yoldaş’ın obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı hakkında çalışmalarını yakından takip etmek için sosyal medya kanallarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Prof.Dr.Ömer Yoldaş sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz

©2024, Tüm Hakları Saklıdır.

Takip Et
Whatsapp