3 Dijital Grafikle Dünyada ve Türkiye’de Obezite

 3 Dijital Grafikle Dünyada ve Türkiye’de Obezite

Dünyada ve Türkiye’de Obezite sıklığı en sık sorulan ve merak edilen konulardan biri olma özelliğini taşıyor. Obezite her yıl 4,7 milyon erken ölümden sorumludur. Obezite dünyanın en büyük sağlık sorunlarından biridir.

Dünyada ve Türkiye’de Obezite

Risk faktörüne göre dünyada ölüm sayısı, 2017

Dünya Sağlık Örgütü’ne (2016) göre, yaklaşık 2 milyar fazla kilolu yetişkin var ve bunların 650 milyonunun obeziteden (BMI ≥30 kg/m²) etkilendiği düşünülüyor. Bu, 18 yaş ve üzeri aşırı kilolu yetişkinlerin %39’una (erkeklerin %39’u ve kadınların %40’ı) ve %13’üne eşittir. Dünya çapında obezite prevalansı 1975 ile 2016 arasında neredeyse üç katına çıktı. Artık dünya nüfusunun çoğunun fazla kilolu ve obezitenin zayıf kilodan daha fazla insanı öldürdüğü ülkelerde yaşadığı tahmin ediliyor.

Mevcut eğilimler devam ederse, 2025 yılına kadar 2,7 milyar yetişkinin fazla kilolu olacağı, 1 milyardan fazla yetişkinin obeziteden etkileneceği ve 177 milyon yetişkinin obeziteden ciddi şekilde etkileneceği tahmin edilmektedir.

Dünyada ve Türkiye’de Obezite Ölüm Oranları

Obeziteden ölüm oranlarında dünya genelinde 10 kat fark var. Dünyada ve Türkiye’de Obezite ölüm oranları bize, ülkeler arasındaki ve zaman içindeki ölüm oranlarındaki farklılıkların doğru bir karşılaştırmasını veriyor. Daha önce incelediğimiz ölümlerin payının aksine, ölüm oranları diğer ölüm nedenlerinin veya risk faktörlerinin nasıl değiştiğinden etkilenmez. Buradaki haritada, dünya genelinde obeziteden ölüm oranlarındaki farklılıkları görüyoruz.

 

Küresel olarak, obeziteden ölüm oranı 2017’de 100.000’de 60 civarındaydı. Genel tablo aslında ölümlerin payıyla yakından örtüşüyor: ölüm oranları orta gelirli ülkelerde, özellikle Doğu Avrupa, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Kuzey Afrika’da yüksek. Latin Amerika. Oranlar 100.000’de 200’e yakın olabilir. Japonya ve Güney Kore, sırasıyla 100.000’de 14 ve 20 ölümle dünyadaki en düşük oranlara sahiptir.  Obezitenin daha fazla olduğu ülkelerde ölüm oranları daha yüksek olma eğilimindedir.  Rus ve Norveçlilerin %23’ü obez, ancak Rusya’nın ölüm oranı dört kat daha fazla. Açıkça bir rol oynayan sadece obezite değil, aynı zamanda altta yatan sağlık, diğer kafa karıştırıcı risk faktörleri (alkol, uyuşturucu, sigara ve diğer yaşam tarzı faktörleri gibi) ve sağlık sistemleri gibi diğer faktörlerdir.

İlginizi Çekebilir  Obezitenin kalp sağlığına 3 etkisi!

Yetişkinlerin ne kadarı fazla kilolu?

Dünyadaki yetişkinlerin %39’u aşırı kilolu veya obezdir. Dünyada ve Türkiye’de Obezite oranı konusunda 2016’da 18 yaş ve üzeri yetişkinlerin %39’u aşırı kilolu veya obezdi.

Buradaki haritada, ülkeler arasında fazla kilolu veya obez olan yetişkinlerin payını görüyoruz. Genel model, obezitenin dünya çapındaki dağılımıyla çok yakından uyumludur: fazla kilolu insanların payı, daha zengin ülkelerde daha yüksek ve daha düşük gelirli ülkelerde daha düşük olma eğilimindedir. Elbette doğru olan şey, aşırı kilolu olanların (BMI’si 25’e eşit veya daha büyük) obezlerin payından (BMI 30 veya daha büyük) çok daha yüksek olmasıdır.

Çoğu yüksek gelirli ülkede, yetişkinlerin yaklaşık üçte ikisi aşırı kilolu veya obezdir. ABD’de ise %70’i var. Ölçeğin en alt ucunda, Güney Asya ve Sahra Altı Afrika’da yaklaşık 5 kişiden 1’i 25’in üzerinde bir BMI’ye sahiptir.

Obezite Nelere Sebep Oluyor?

Obezite ile yaşayan insanlar bunu stresli ve moral bozucu buluyor. Kilo verme çabaları sıklıkla başarısız olur ve sürekli bir açlık hissi olabilir. Görünürde iyi bir sağlık elde etmek mümkün olsa da, aşırı vücut ağırlığı, felç geçirme veya kalp hastalığına yakalanma, diyabet geliştirme, karaciğer bozuklukları ve belirli kanser riskini artırmasıyla iyi bilinir. Ayrıca eklem ve sırt ağrısı ile ortopedik sorunlara yol açar.

Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde obezite, sosyal damgalanma ve izolasyona yol açarak okula devamı azaltabilir ve iş bulmayı ve iş tutmayı zorlaştırabilir. Dünyada ve Türkiye’de Obezite oranlarının yüksekliğini gördünüz, obeziteden kurtulmak sizin elinizde. Obezite cerrahisi hakkında bilgi almak için ücretsiz ön görüşme formunu doldurabilirsiniz.

Çocuklarda Obezite

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2016 yılında 5 yaşın altındaki 41 milyon çocuğun aşırı kilolu veya obez olduğu tahmin edilmektedir. 5-19 yaş arası çocuklar ve ergenler arasında aşırı kilo ve obezite prevalansı 1975’te sadece %4’ten çarpıcı bir şekilde artmıştır. 2016’da %18’in biraz üzerine çıktı. 1975’te 5-19 yaş arası çocuk ve ergenlerin %1’den biraz azı obez iken, 2016’da 124 milyondan fazla çocuk ve ergen (kızların %6’sı ve erkeklerin %8’i) obezdi.

İlginizi Çekebilir  20 Düşük Kalorili Meyve ve Sebze

Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Ömer Yoldaş’ın obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı hakkında çalışmalarını yakından takip etmek için sosyal medya kanallarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Prof.Dr.Ömer Yoldaş sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz

©2024, Tüm Hakları Saklıdır.

Takip Et
Whatsapp