Yazı İçeriği
K Vitamini
K vitamini, kanın pıhtılaşmasında, kemik metabolizmasında ve kan kalsiyum seviyelerinin düzenlenmesinde rol oynayan yağda çözünen bir vitamin grubunu ifade eder.
K Vitamini Nedir?
K vitamini, kan pıhtılaşması ve kemiklerde ve diğer dokularda kalsiyum bağlanması için gerekli proteinlerin sentezi için gerekli olan yağda çözünen bir vitamin grubudur.Bu proteinler, kalsiyum iyonlarını bağlamalarına izin veren K vitamini tarafından modifikasyona uğrar. Bu, kanamayı kontrol etmek için gereklidir ve K vitamini olmadan kanama bozuklukları meydana gelir. Kemikler de zayıflayabilir ve arterler ve diğer dokular kireçlenmeye karşı hassastır.
Kimyasal olarak, K vitamini ailesi 2-metil-1 türevlerinden oluşur. K1 vitamini ve K2 vitamini olmak üzere iki doğal K vitamini formu vardır. K1 Vitamini ayrıca phylloquinone, phytomenadione veya phytonadione olarak da adlandırılır ve fotosentezde yer aldığı için bitkilerde, özellikle yeşil, yapraklı sebzelerde sentezlenir. Hayvanlarda depolanan ana form olan K2 vitamini, izoprenoid yan zincirlerinin farklı uzunlukları ile karakterize edilen vitamin homologları olan menakinonlar olarak adlandırılan bir dizi alt tipe sahiptir.
K Vitamini Faydaları
K vitamini vücuda çeşitli şekillerde fayda sağlar.
Kemik sağlığı
Düşük K vitamini alımı ile osteoporoz arasında bir ilişki var gibi görünmektedir.
Birkaç çalışma, K vitamininin güçlü kemiklerin korunmasını desteklediğini, kemik yoğunluğunu iyileştirdiğini ve kırık riskini azalttığını öne sürdü. Ancak araştırmalar bunu doğrulamamıştır.
Bilişsel sağlık
Artan kan K vitamini seviyeleri, yaşlı erişkinlerde gelişmiş epizodik hafıza ile ilişkilendirilmiştir. [1]
Bir çalışmada, kanda en yüksek K1 vitamini seviyesine sahip 70 yaşın üzerindeki sağlıklı bireyler, en yüksek sözel epizodik hafıza performansına sahipti.
Kalp sağlığı
K vitamini, minerallerin arterlerde biriktiği mineralleşmeyi önleyerek kan basıncının düşük tutulmasına yardımcı olabilir. Bu, kalbin vücuda serbestçe kan pompalamasını sağlar.
Mineralizasyon yaşla birlikte doğal olarak oluşur ve kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür. Yeterli K vitamini alımının da felç riskini azalttığı gösterilmiştir.
K Vitamini Nelerde Bulunur?
K1 vitamini, lahana ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerde yüksek miktarlarda bulunur. Diğer kaynaklar arasında bitkisel yağlar ve bazı meyveler bulunur.
Menanokinlerin veya K2’nin kaynakları arasında et, süt ürünleri, yumurtalar ve fermente soya fasulyesinden yapılan Japon “natto” bulunur.
İşte K vitamininin bazı besin kaynakları:
- 10 dal maydanoz 90 mikrogram (mcg) içerir
- 3 onsluk bir natto porsiyonu 850 mcg içerir
- Yarım fincan haşlanmış kara lahana 530 mcg içerir
- Bir fincan çiğ ıspanak 145 mcg içerir
- 1 yemek kaşığı soya yağı 25 mcg içerir
- Üzüm porsiyonu 11 mcg içerir
- Haşlanmış yumurta 4 mcg içerir