Erkeklerde şeker hastalığının belirtileri nedir sorusu sıkça sorulan bir sorudur. Diyabet, vücudun insülini doğru şekilde üretmediği veya absorbe etmediği yaşam boyu süren bir durumdur. Herkes durumu geliştirebilirken, erkeklere özgü birkaç semptom üretir.
Erkeklerde Şeker Hastalığı
Diyabetin birçok etkisi cinsiyetler arasında benzerdir. Durum kan damarlarına ve sinirlere zarar verir.
Yazı İçeriği
Erkeklerde Şeker Hastalığı Nelere Sebep Olur?
Erektil disfonksiyon (ED)
Erektil disfonksiyon (ED), bir ereksiyonun sağlanamaması veya sürdürülememesidir.
Yüksek tansiyon, böbrek hastalığı ve dolaşım veya sinir sistemi rahatsızlıkları dahil olmak üzere birçok sağlık sorununun bir belirtisi olabilir. ED’ye stres, sigara veya ilaç neden olabilir.
Diyabetli erkekler erektil disfonksiyon için risk altındadır. 145 çalışmanın yakın tarihli bir meta analizine göre, diyabetli erkeklerin yüzde 50’sinden fazlasında ereksiyon sağlanmaması ve sürdürülememesi vardır
ED yaşıyorsanız, diyabeti olası bir neden olarak düşünün.
Otonom sinir sisteminde (ANS) hasar
Diyabet otonom sinir sistemine (ANS) zarar verebilir ve cinsel sorunlara yol açabilir.
ANS, kan damarlarınızın genişlemesini veya daralmasını kontrol eder. Penisteki kan damarları ve sinirler diyabet nedeniyle zarar görürse, erektil disfonksiyon ortaya çıkabilir.
Kan damarları, penise kan akışını yavaşlatabilen diyabet nedeniyle zarar görebilir. Bu, diyabetli erkekler arasında erektil disfonksiyon’un bir başka yaygın nedenidir.
Retrograd boşalma
Diyabetli erkekler de retrograd boşalma ile karşı karşıya kalabilir. Bu, bazı menilerin mesaneye salınmasına neden olur. Semptomlar, boşalma sırasında belirgin şekilde daha az semen salınmasını içerebilir.
Ürolojik sorunlar
Diyabetik sinir hasarı nedeniyle diyabetli erkeklerde ürolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Bunlara aşırı aktif mesane, idrara çıkmayı kontrol edememe ve idrar yolu enfeksiyonları (İYE’ler) dahildir.
Doktorunuzdan yardım
Doktorunuzla ED ve diğer cinsel veya ürolojik komplikasyonlar hakkında açıkça konuşmak önemlidir. Basit kan testleri diyabet teşhisine yardımcı olabilir. ED’nizin nedenini araştırmak, teşhis edilmemiş diğer sorunları keşfetmenize de yardımcı olabilir.
Erkeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri
Sadece erkeklere özgü diyabet semptomlarının yanı sıra, her yaştan kadın ve erkekte diyabetin genel semptomları ortaya çıkabilir.
Bunlar şunları içerir:
- Artan susuzluk ve açlık
- Daha fazla idrara çıkma
- Artan idrara çıkma
- Açlık artışı
- Yorgunluk
- Bulanık Görme
- İyileşmeyen yaralar veya kesikler,
- Aşırı kilo kaybı
Diyabet riski taşıyan erkekler, durumu mümkün olduğunca erken yakalamak ve tedavi etmek için düzenli kontrollerden geçmelidir.
Erkeklerde Şeker Hastalığı Risk Faktörleri
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok faktör diyabet ve komplikasyonları riskinizi artırabilir:
- Sigara içmek
- Aşırı kilolu olmak
- Fiziksel aktiviteden kaçınmak
- Yüksek tansiyon veya yüksek kolesterole sahip olmak
- 45 yaşından büyük olmak
Erkeklerde Diyabet Araştırmaları
BMJ Open‘da 2016 yılında yapılan bir araştırma, erkeklerin kadınlara göre daha az kilo aldıktan sonra diyabet riskinin yüksek olduğunu buldu.
Araştırma 480.813 katılımcıyı analiz etti. Yazarlar, diyabet teşhisi konulduğunda erkeklerin vücut ölçülerinde kadınlara göre daha az değişiklik olduğunu bulmuşlardır.
2016 çalışması ayrıca sağlık risklerinin tercih edilen göstergesi haline gelen bel çevresini de ölçtü.
Sonuçlar gösterdi:
- Bel çevresi, tip 2 diyabetli erkeklerde 9 cm daha büyüktü. Vücut kitle endeksi de 3 puan daha yüksekti.
- Kadınlar, ortalama 14 cm’lik bir bel artışı veya 5’lik bir vücut kitle endeksi artışından sonra tip 2 diyabet teşhisi aldı.
Araştırmayı yorumlamanın bir yolu, erkeklerin diyabete kadınlardan “daha kolay” ve daha öngörülebilir bir yağ kazanımı aşamasında olabileceğini söylemektir. Diabetologia dergisinde yayınlanan 2011 tarihli bir araştırmanın sonuçları benzerdir. Bu örneklemdeki diyabetli erkekler, tanı anında kadınlardan daha az obezdi. Erkeklerde daha düşük yağ eşiği en çok genç yaşlarda fark ediliyordu. Diyabet teşhisi konan yaşlı erkek ve kadınların vücut ölçüleri daha benzerdi.
30 veya daha fazla BMI, obeziteyi gösterir. 2011 araştırması, tip 2 diyabet teşhisi konan erkeklerin ortalama BMI’sinin 32’nin hemen altında olduğunu buldu. Kadınların ortalama 34’e yaklaştı.
Bu, diyabet geliştirdiklerinde kadınların tipik olarak erkeklerden daha yüksek bir vücut kitle endeksi seviyesine sahip oldukları anlamına gelir.
Bir kadın, diyabet geliştirmeden önce bir erkeğin bel çevresinin beş katı kadar bel çevresine sahip olabilir.