Çağımızda en çok konuşulan konulardan biridir. Günümüzün ve geleceğin önemli hastalıklarından biri olarak görülen obezite genellikle genetik geçiş, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi faktörlerden kaynaklanıyor. İzmir Ekol Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Ömer Yoldaş, obezite ve uyku hakkında bazı bilgiler verdi.
Obezite ve Uyku
“Düzensiz uyku süreleri obeziteyi tetikliyor.”
Düzensiz uyku süresinin obeziteyi tetiklediğine değinen Yoldaş, “ABD’de yapılan kapsamlı bir araştırmada, gecede 6 saatten az ya da 9 saatten fazla uyuyanların aşırı şişman(obez) olma olasılığı artıyor. Ulusal Uyku Vakfı(National Sleep Foundation) verilerine göre 26-64 yaş arası bireyler için 7-9 saat; 65 yaş üzerinde 7-8 saatlik uyku süresi idealdir. 6 saatten az uyuyan kişilerde obezite riski %45 artmaktadır.” Dedi.
“Uyku hormonları etkiliyor.”
“Yağ dokudan salgılanan leptin hormonu iştahı baskılarken, mideden salgılanan ghrelin hormonu iştahı uyarmaktadır. Az uyuyan kişilerde ghrelin artışı ve leptinin baskılandığını gösteren pek çok çalışma da bulunmaktadır.” Diyen Doç.Dr.Ömer Yoldaş “Az uyuyan kişilerde ghrelin artışı ve leptinin baskılandığını gösteren pek çok çalışma vardır. Bu durum alınan besin miktarı ve içeriği üzerinde oldukça etkilidir.” Dedi.
Obez misiniz? Obezite hesaplama aracımızı kullanarak sorunuza cevap bulabilirsiniz.
“Vücudunuz uykuya devam etmek istiyor”
“Uyku süresinde kayıp, özellikle kahvaltı öğününde daha az besin tüketimi ve gün içerisinde düzensiz saatlerde daha çok atıştırmaya yöneltebilir. “ diyen Ömer Yoldaş “Uyku hormone melatonin uyanılan saatte henüz azalmadığından vücut uykuya devam etme isteğinde bulunur. Bu da kahvaltı öğününüzde daha az besin almanıza ve ilerleyen saatlerde sık sık atıştırmalar yapmanıza sebep olur.” Dedi.
“Uykusuzluk, egzersiz yapma isteğinizi azaltabilir.”
Uykusuzluğun hareketli yaşam tarzı üzerinden olumsuz etkisi olduğunu belirten Yoldaş, “Uykusuzluk gün içerisindeki bilişsel performans kadar fiziksel aktiviteyi de etkilemektedir. Uyku hali, yorgunluk hissi ve enerjik hissetmeme gibi sebepler ile egzersiz yapma isteği de azalmaktadır. Düzensiz beslenme tarzı ve düzensiz uyku süreleri obeziteyi hayatınıza katabilir. Obezite ve uyku arasında önemli bir ilişki vardır” Dedi.