5 Adımda Obezite Kanser İlişkisi

 5 Adımda Obezite Kanser İlişkisi

Obezite Kanser arasındaki ilişki uzun yıllardır merak edilen konulardan biridir.

Obezite ve Kanser İlişkisi

Obezite nedir?

Obezite, bir kişinin sağlıksız miktarda ve/veya vücut yağı dağılımına sahip olduğu bir durumdur.

Obeziteyi ölçmek için araştırmacılar genellikle vücut kitle indeksi (BMI) olarak bilinen bir ölçek kullanırlar. BMI, bir kişinin ağırlığının (kilogram olarak) boyunun (metre olarak) karesine (genellikle kg/m2 olarak ifade edilir) bölünmesiyle hesaplanır. BMI, tek başına kilodan daha doğru bir obezite ölçümü sağlar ve çoğu insan için vücut şişmanlığının oldukça iyi (dolaylı olsa da) bir göstergesidir.

Vücut yağının dağılımını yansıtan diğer ölçümler – yani, daha fazla yağın kalçalarda mı yoksa karın çevresinde mi taşındığı – obezite ve hastalık risklerinin göstergeleri olarak BMI ile birlikte giderek daha fazla kullanılmaktadır. Bu ölçümler bel çevresini ve bel-kalça oranını (bel çevresinin kalça çevresine bölünmesi) içerir.

kanser

Obezite ve kanser arasındaki ilişki hakkında bilinenler nelerdir?

Obezite kanser riskiyle ilişkilendiren neredeyse tüm kanıtlar, bir tür gözlemsel çalışma olan geniş kohort çalışmalarından geliyor. Bununla birlikte, gözlemsel çalışmalardan elde edilen verilerin yorumlanması zor olabilir ve obezitenin kansere neden olduğunu kesin olarak belirleyemez. Bunun nedeni, obez veya fazla kilolu kişilerin zayıf insanlardan vücut yağlarından başka açılardan farklılık gösterebilmeleridir ve vücut yağlarından ziyade bu diğer farklılıkların farklı kanser risklerini açıklıyor olması olasıdır.

Çalışma tasarımlarının sınırlamalarına rağmen, daha yüksek miktarlarda vücut yağının bir dizi kanser riskinin artmasıyla ilişkili olduğuna dair tutarlı kanıtlar vardır. Obezite kanser riskine dair çalışmalar :

Endometriyal kanser: Obez ve fazla kilolu kadınların endometriyal kanser (rahim zarı kanseri) geliştirme olasılığı normal kilolu kadınlardan iki ila dört kat daha fazladır ve aşırı derecede obez kadınlarda daha yaygın görülen kansere yakalanma olasılığı yaklaşık yedi kat daha fazladır. bu kanserin iki ana türü. Özellikle menopozal hormon tedavisini hiç kullanmamış kadınlarda erişkinlikte artan kilo alımı ile endometrium kanseri riski artar.

Özofagus adenokarsinomu:
Fazla kilolu veya obez olan kişilerin, özofagus adenokarsinomu adı verilen bir tür yemek borusu kanseri geliştirme olasılığı normal kilolu insanlara göre yaklaşık iki kat daha fazladır ve aşırı derecede obez olan kişilerde dört kat daha fazladır.

Mide kanseri:
Obez olan kişilerin midenin üst kısmında, yani yemek borusuna en yakın kısımda kanser geliştirme olasılığı normal kilolu insanlara göre neredeyse iki kat daha fazladır.

Karaciğer kanseri:
Aşırı kilolu veya obez kişilerde karaciğer kanseri gelişme olasılığı normal kilolu insanlara göre iki kat daha fazladır. Aşırı kilo/obezite ile karaciğer kanseri arasındaki ilişki erkeklerde kadınlara göre daha güçlüdür.

İlginizi Çekebilir  Metabolik cerrahide ameliyat seçenekleri-2, SADI-S

Böbrek kanseri: Fazla kilolu veya obez olan kişilerin, böbrek kanserinin en yaygın türü olan böbrek hücreli kanseri geliştirme olasılığı normal kilolu kişilerin neredeyse iki katıdır. Böbrek hücreli kanserin obezite ile ilişkisi, böbrek kanseri için bilinen bir risk faktörü olan yüksek tansiyon ile ilişkisinden bağımsızdır.

Multipl miyelom: Normal kilolu bireylerle karşılaştırıldığında, fazla kilolu ve obez bireylerde multipl miyelom gelişme riskinde hafif (%10 ila %20) bir artış vardır.

Meningiom:
Beyni ve omuriliği çevreleyen zarlarda ortaya çıkan bu yavaş büyüyen beyin tümörünün riski, obez kişilerde yaklaşık %50, fazla kilolu kişilerde ise yaklaşık %20 oranında artmaktadır.

Pankreas kanseri: Fazla kilolu veya obez kişilerde pankreas kanseri gelişme olasılığı normal kilolu insanlara göre yaklaşık 1,5 kat daha fazladır.

Kolorektal kanser: Obez olan kişilerin normal kilolu insanlara göre kolorektal kanser geliştirme olasılığı biraz daha fazladır (yaklaşık %30).

Daha yüksek bir VKİ, hem erkeklerde hem de kadınlarda artmış kolon ve rektum kanseri riskleri ile ilişkilidir, ancak artışlar erkeklerde kadınlara göre daha yüksektir.

Safra kesesi kanseri: Normal kilolu kişilerle karşılaştırıldığında, fazla kilolu kişilerde safra kesesi kanseri riskinde hafif bir artış (yaklaşık %20), obez kişilerde ise safra kesesi kanseri riskinde %60 artış vardır. Kadınlarda risk artışı erkeklere göre daha fazladır.

Meme kanseri:
Birçok çalışma, menopoz sonrası kadınlarda daha yüksek bir BMI’nin meme kanseri riskinde mütevazı bir artışla ilişkili olduğunu göstermiştir. Örneğin, VKİ’de 5 birimlik bir artış, riskte %12’lik bir artışla ilişkilidir. Menopoz sonrası kadınlar arasında, normal kilolu kadınlara kıyasla obez olanların meme kanserine yakalanma riskinde %20 ila %40’lık bir artış vardır . Daha yüksek riskler, esas olarak menopozal hormon tedavisini hiç kullanmamış kadınlarda ve hormon reseptörlerini eksprese eden tümörlerde görülür. Obezite de erkeklerde meme kanseri için bir risk faktörüdür.

İlginizi Çekebilir  Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Patlamış Mısır

Premenopozal kadınlarda ise, aksine, aşırı kilo ve obezitenin, hormon reseptörlerini eksprese eden meme tümörü riskinde %20 azalma ile ilişkili olduğu bulunmuştur.

Yumurtalık kanseri: Daha yüksek BMI, özellikle menopozal hormon tedavisini hiç kullanmamış kadınlarda yumurtalık kanseri riskinde hafif bir artış ile ilişkilidir (24). Örneğin, BKİ’de 5 birimlik bir artış, menopozal hormon tedavisini hiç kullanmamış kadınlarda %10’luk bir risk artışı ile ilişkilidir.

Tiroid kanseri: Daha yüksek BMI (özellikle BMI’de 5 birimlik bir artış), tiroid kanseri riskinde hafif (%10) bir artış ile ilişkilidir.

Obezite kanser riskini arttırıyor mu?

Obezitenin bazı kanser risklerini nasıl artırabileceğini açıklamak için birkaç olası mekanizma önerilmiştir.

Obez insanlar sıklıkla, zamanla kansere yol açan DNA hasarına neden olabilen kronik düşük seviyeli inflamasyona sahiptir. Aşırı kilolu ve obez bireylerin, normal kilolu bireylere göre, kronik lokal inflamasyona bağlı veya buna neden olan ve belirli kanserler için risk faktörleri olan rahatsızlıklara veya rahatsızlıklara sahip olma olasılığı daha yüksektir. Örneğin, gastroözofageal reflü hastalığı veya Barrett özofagusunun neden olduğu kronik lokal inflamasyon, özofagus adenokarsinomunun olası bir nedenidir.

Obezite, kronik safra kesesi iltihabı ile karakterize bir durum olan safra taşı için bir risk faktörüdür ve safra taşı öyküsü, safra kesesi kanseri için güçlü bir risk faktörüdür. Kronik ülseratif kolit (kronik bir inflamatuar durum) ve hepatit (iltihaba neden olan bir karaciğer hastalığı), farklı karaciğer kanseri türleri için risk faktörleridir.

Yağ dokusu (adipoz doku olarak da adlandırılır), yüksek seviyeleri meme, endometriyal, yumurtalık ve diğer bazı kanser risklerinin artmasıyla ilişkilendirilen aşırı miktarda östrojen üretir.
Obez insanlar genellikle insülin ve insülin benzeri büyüme faktörü-1’in (IGF-1) kan seviyelerinde artışa sahiptir. (Hiperinsülinemi veya insülin direnci olarak bilinen bu durum, tip 2 diyabet gelişiminden önce gelir.) Yüksek seviyelerde insülin ve IGF-1 kolon, böbrek, prostat ve endometriyal kanserlerin gelişimini teşvik edebilir.

Yağ hücreleri, hücre büyümesini uyarabilen veya engelleyebilen hormonlar olan adipokinler üretir. Örneğin, hücre çoğalmasını teşvik ediyor gibi görünen leptin adı verilen bir adipokinin kandaki seviyesi, artan vücut yağıyla birlikte artar. Diğer bir adipokin olan adiponektin -ki bu normal kilolulara göre obez insanlarda daha azdır- antiproliferatif etkilere sahip olabilir.

İlginizi Çekebilir  Yulaf ve Yulaf Ezmesinin Sağlığınıza 5 Faydası!

Yağ hücrelerinin ayrıca memelilerdeki rapamisin hedefi (mTOR) ve AMP ile aktive olan protein kinaz dahil olmak üzere diğer hücre büyüme düzenleyicileri üzerinde doğrudan ve dolaylı etkileri olabilir.Obezitenin kanser riskini etkileyebileceği diğer olası mekanizmalar arasında meme hücrelerini çevreleyen yapı iskelesinin mekanik özelliklerindeki değişiklikler ve değişen bağışıklık tepkileri, nükleer faktör kappa beta sistemi üzerindeki etkiler ve oksidatif stres yer alır.

kanser obezite

Kilo almamaya dikkat etmek veya kilo vermek kanser riskini azaltır mı?

Kilo alımından kaçınmanın veya kilo vermenin kanser riskini azaltıp azaltmadığına ilişkin verilerin çoğu, kohort ve vaka kontrol çalışmalarından gelmektedir. Obezite ve kanser riskine ilişkin gözlemsel çalışmalarda olduğu gibi, bu araştırmaları yorumlamak zor olabilir çünkü kilo veren veya kilo almaktan kaçınan kişiler, diğer yönlerden kilo almayan kişilerden farklı olabilir.

Bununla birlikte, çoklu gözlemsel çalışmalardan elde edilen kanıtlar tutarlı olduğunda, ilişkinin gerçek olması daha olasıdır. Birçok gözlemsel çalışma, yetişkinlik döneminde daha az kilo alan kişilerin kolon kanseri, böbrek kanseri ve postmenopozal kadınlar için meme, endometriyal ve yumurtalık kanseri risklerinin daha düşük olduğuna dair tutarlı kanıtlar sağlamıştır.

Daha az çalışma, kilo kaybı ve kanser riski arasındaki olası ilişkileri incelemiştir. Bunlardan bazıları, kilo vermiş kişilerde meme, endometriyal, kolon ve prostat kanseri risklerinin azaldığını bulmuştur. Bununla birlikte, bu çalışmaların çoğu, kilo kaybının kasıtlı mı yoksa kasıtsız mı olduğunu (ve muhtemelen altta yatan sağlık sorunlarıyla ilgili) değerlendiremedi.

Kilo kaybı ve kanser riski arasında bir ilişki olduğuna dair daha güçlü kanıtlar, bariatrik cerrahi (kilo vermeyi sağlamak için mide veya bağırsaklarda yapılan ameliyat) geçiren kişilerde yapılan çalışmalardan gelmektedir. Bariatrik cerrahisi olan obez kişilerde obezite ile ilişkili kanser risklerinin bariatrik cerrahisi olmayan obez kişilere göre daha düşük olduğu görülmektedir.

Bununla birlikte, Kadın Sağlığı Girişimi’ndeki kilo ve meme kanseri takip çalışması, başlangıçta zaten aşırı kilolu veya obez olan kadınlar için kilo değişiminin (kazanç veya kayıp) takip sırasında meme kanseri riski ile ilişkili olmadığını bulmuştur. -yukarı. Bununla birlikte, başlangıçta normal kiloda olan kadınlar için vücut ağırlığının %5’inden fazlasını almak, meme kanseri riskinin artmasıyla ilişkilendirildi.

Kaynaklar:

Obezite kanser arasındaki ilişkileye dair olan kaynaklar

Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Ömer Yoldaş’ın obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı hakkında çalışmalarını yakından takip etmek için sosyal medya kanallarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Prof.Dr.Ömer Yoldaş sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz

©2024, Tüm Hakları Saklıdır.

Takip Et
Whatsapp