Düşük kalorili ve sağlıklı atıştırmaları seçmek kilo kaybınızda yardımcı olabilir. Yanlış yiyecekleri atıştırmak kilo almanıza neden olabilirken, doğru atıştırmalıkları seçmek kilo kaybını teşvik edebilir. Aslında araştırmalar, lif ve protein oranı yüksek besleyici gıdalarla atıştırmanın tokluk hissini desteklemeye yardımcı olduğunu ve bir günde tükettiğiniz kalori miktarını azaltabileceğini göstermektedir (1).
Neyse ki, sağlıklı yaşam hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacak çok çeşitli, düşük kalorili ve sağlıklı, doyurucu atıştırmalıklar arasından seçim yapabilirsiniz.
8 düşük kalorili ve sağlıklı atıştırmalık fikri
1. Sebzeler ve humus
Daha fazla sebze yemek sağlığa sayısız şekilde fayda sağlayabilir ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok kronik rahatsızlık riskini azaltabilir. Yine de çoğu insan yeterince sebze yemiyor. Özellikle sebzeler, nohut, tahin, zeytinyağı, tuz ve limon suyundan yapılan kremsi bir ezme olan humus gibi bir protein kaynağı ile kolayca eşleştirilebilir.
Brokoli, turp, kereviz veya dolmalık biber gibi düşük kalorili, lif açısından zengin sebzeleri protein açısından zengin humusla eşleştirmek, çok fazla kalori eklemeden öğünler arasında tok hissetmenizi sağlayacak tatmin edici bir atıştırmalık oluşturur.
Referans olarak, 2 yemek kaşığı (30 gram) humus ile servis edilen 1 dilimlenmiş orta boy havuç yaklaşık 100 kalori sağlar.
2. Doğal fıstık ezmeli elma dilimleri
Elma tek başına doyurucu ve sağlıklı bir seçim olsa da, onu doğal fıstık ezmesi ile eşleştirmek daha da iyi bir seçenektir. Fıstık ezmesi, protein, karbonhidrat ve yağdan oluşan üç makro besin öğesinden en doyurucu olanı olan proteinle doludur. Aslında, araştırmalar diyetinize fıstık ezmesi eklemenin açlığı azaltmaya ve sağlıklı bir vücut ağırlığını korumaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
İçerik listesinde yalnızca yer fıstığı ve tuz bulunan doğal fıstık ezmesini seçtiğinizden ve aşırı kalori tüketiminden kaçınmak için önerilen 2 yemek kaşığı (32 gram) porsiyon boyutunu kullandığınızdan emin olun.
Küçük bir elma ve 2 yemek kaşığı (32 gram) fıstık ezmesi yaklaşık 267 kaloriye sahiptir.
Yulaf ezmesinin sağlığınıza faydasını okumak ister misiniz?
3.Hindistan Cevizi Cipsi
Hindistan cevizi cipsleri sadece lezzetli değil, aynı zamanda sağlıklı yağlar ve lif bakımından da yüksektir, bu da onları patates cipsleri için mükemmel bir ikame haline getirir. Hindistan cevizi cipslerini mağazadan veya internetten satın alabilir ya da evde kendiniz yapabilirsiniz.
Şekersiz, büyük hindistan cevizi pullarını eritilmiş hindistan cevizi yağı ile karıştırın ve 300 ℉ (150 ℃) fırında 7-9 dakika pişirin. Pişirmeden önce pulları tuz ve sirke ile tatlandırabilir veya daha tatlı bir versiyon için tarçın ve bal ile karıştırabilirsiniz. 1/2 fincan (42 gram) hindistan cevizi cipsi porsiyonu yaklaşık 315 kalori sağlar.
4. Katı haşlanmış yumurta
Yumurtanın sıklıkla “doğanın multivitamini” olarak anılmasının bir nedeni vardır. Bir büyük, haşlanmış yumurta sadece 78 kaloridir – ancak B12 vitamini, A vitamini, selenyum, fosfor, sağlıklı yağlar ve 6 gramdan fazla doyurucu protein ile doludur.
Haşlanmış yumurta, sebze, meyve, fındık ve peynir gibi diğer sağlıklı gıdalarla iyi uyum sağlayan taşınabilir ve kullanışlı bir atıştırmalıktır.
5. Çilekli süzme yoğurt
Yoğurt protein ve kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi hayati besinlerle doludur. Bu arada, meyveler vücudunuzdaki hücresel hasarı önlemeye yardımcı olan lif ve hastalıklarla savaşan antioksidanlarla yüklüdür (1).
Şekersiz süzme yoğurdun üzerine tercih ettiğiniz meyveleri eklemek, hem açlığınızı bastırmanın hem de vücudunuzu beslemenin lezzetli ve sağlıklı bir yoludur.7 onsluk (200 gram) bir kap sade süzme yoğurdun üzerine 1/2 fincan (70 gram) yaban mersini eklediğinizde 180 kalori alırsınız.
7. Fındık ezmeli muz
Muzun tatlı tadı ve badem, fıstık veya kaju ezmesinin tuzlu, cevizli tadı mükemmel bir atıştırmalık kombinasyonu oluşturur. Ayrıca, muzu fındık ezmesi ile eşleştirmek, protein ve lifi artırarak atıştırmalığınızı daha doyurucu hale getirir.
Sadece 280 kalori içeren doyurucu bir atıştırmalık için 1 küçük muzu dilimlemeyi ve yuvarlakların üzerine 2 yemek kaşığı (32 gram) badem ezmesi koymayı deneyin.
8. Kavrulmuş kabak çekirdeği
Kabak çekirdeği protein, magnezyum, çinko, potasyum, bakır ve manganez gibi besinler açısından zengindir – bunların hepsi kemiklerinizi güçlü ve sağlıklı tutmak için hayati önem taşır. Çiğ kabak çekirdeklerini tuz, karabiber ve zeytinyağına atarak evde kabak çekirdeği kızartmayı deneyin, ardından 300 ℉ (150 ℃) sıcaklıkta 40-50 dakika, ara sıra karıştırarak veya altın sarısı kahverengi olana kadar pişirin. 1/2 fincan (32 gram) porsiyon 143 kalori sağlar. Düşük kalorili ve sağlıklı atıştırmalıkları seçmek, sizin için oldukça faydalı olacaktır.