Kronik Kabızlık ve Rektosel

 Kronik Kabızlık ve Rektosel

Kronik Kabızlık ve Rektosel

Kronik Kabızlık ve Rektosel Tanım olarak kabızlık bağırsak hareketlerinin yetersiz olması (haftada üç kez veya daha az sayıda) , dışkılama esnasında güçlük ve ıkınma olarak tarif edilebilir. Kabızlık bazen bağırsak hareketlerinde yavaşlama ve bazen de tıkayıcı tipte dışkılama nedeni ile olabilir. Yetersiz sıvı veya lifli gıda tüketimi, tiroid hastlıkları, şeker hastalığı ve kullanılan bazı ilaçlar( ağrı kesici, antidepresan, idrar söktürücü) bağırsak hareketlerinde yavaşlamaya bağlı kabızlığın en sık nedenleridir.

Kabızlık sorunu yaşayan hastaların %50’sinde tıkayıcı tipte dışkılama olduğu belirlenmiştir. Bu grup içinde sık görülen ancak görülme sıklığının aksine ender olarak tanı alan grup Rektosel hastalığıdır. Tanıdaki gecikmenin nedeni çoğu genel cerrahi uzmanının konuya ilgi duymaması ve semptomların yeterince sorgulanmaması nedeniyle olur.

Genel cerrahi polikliniklerine kabızlık, dışkılama güçlüğü, makattan kanama ile başvuran çoğu hastaya rektoskopi, kolonoskopi, baryumlu kolon grafileri yapılmakta, sonuçların normal gelmesi üzerine dışkı yumuşatıcı ilaçlar verilerek hasta sorunu çözülemeden gönderilmektedir. Bir kısım hastaya da makatta çatlak veya hemoroid nedeni ile eksik kalan ameliyatlar yapılmaktadır. Oysa sorgulama derinleştirildiğinde hastaların çoğunlukla iki veya daha fazla normal doğum yapmış kadın hastalar olduğu, tam boşalamama hissi tariff ettikleri, parmakla dışkılamaya yardım ettikleri, vajinada dolgunluk hissi tarifledikleri, aşırı ıkınmanın olduğu ve keçi dışkısı şeklinde küçük parçalar halinde ve sık dışkılamaya gittikleri anlaşılabilir. Rektosel  rektal muayene ile kolayca tanınabilir. Tuşede rektum ön duvarındaki zayıflama ve vajinaya doğru olan fıtıklaşma deneyimli proktologlar tarafından kolayca saptanabilmektedir.

Küçük ve sosyal yaşamı kısıtlamayan rektosellerde diyet düzenlemesi, yaşam şekli ile ilgili öneriler ve kegel egzersizleri yeterli olurlar. Ancak şikayetlerin şiddetli ve sosyal yaşantıyı olumsuz etkilemesi durumunda cerrahi yöntemlerle müdahale etmek gereklidir.

İlginizi Çekebilir  Erkeklerde Şeker Hastalığı Nedenleri ve Belirtileri

Sağlıklı günler dilerim…

Doç.Dr.Ömer Yoldaş

Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Ömer Yoldaş’ın obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı hakkında çalışmalarını yakından takip etmek için sosyal medya kanallarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Prof.Dr.Ömer Yoldaş sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz

©2024, Tüm Hakları Saklıdır.

Takip Et
Whatsapp