Yazı İçeriği
Kadınlarda Şeker Hastalığı
Kadınlarda şeker hastalığı en çok merak edilen konuların başında geliyor. Diyabet, bir kişinin insülin işleme veya üretme sorunları nedeniyle yüksek kan şekerine sahip olduğu bir grup metabolik hastalıktır. Diyabet her yaştan, ırktan veya cinsiyetten insanı etkileyebilir. Herhangi bir yaşam tarzına sahip insanları etkileyebilir.
Annals of Internal Medicine’de yapılan bir araştırmaya göre, 1971 ve 2000 yılları arasında diyabetli erkeklerin ölüm oranı düştü. Bu azalma diyabet tedavisindeki ilerlemeleri yansıtmaktadır. Ancak çalışma aynı zamanda diyabetli kadınların ölüm oranının iyileşmediğini de gösteriyor. Ek olarak, diyabetli kadınlarla diyabetli kadınlar arasındaki ölüm oranlarındaki fark iki katına çıktı.
Ölüm oranı kadınlar arasında daha yüksekti, ancak erkeklerde daha yüksek oranlar gösteren tip 2 diyabetin cinsiyet dağılımında bir kayma oldu. Bulgular, diyabetin kadınları ve erkekleri nasıl farklı şekilde etkilediğini vurgulamaktadır. Nedenler arasında şunlar yer aldı:
- Kadınlar genellikle kardiyovasküler risk faktörleri ve diyabetle ilgili durumlar için daha az agresif tedavi alırlar.
- Kadınlarda diyabetin bazı komplikasyonlarının teşhis edilmesi daha zordur.
- Kadınlar genellikle erkeklerden farklı kalp hastalıklarına sahiptir.
- Hormonlar ve iltihaplanma kadınlarda farklı davranır.
2015’ten en güncel rapor edilen istatistikler, Amerika Birleşik Devletleri’nde 11,7 milyon kadın ve 11,3 milyon erkeğe diyabet teşhisi konduğunu buldu.
Kadınlarda Diyabet Belirtileri
Kadınlarda şeker hastalığı. Bir erkekle aynı semptomların çoğunu yaşayabilirsiniz. Bununla birlikte, bazı semptomlar kadınlara özgüdür. Bu semptomlar hakkında daha fazla bilgi edinmek, diyabeti tanımlamanıza ve erken tedavi almanıza yardımcı olacaktır.
Kadınlara özgü semptomlar şunları içerir:
1. Vajinal ve oral maya enfeksiyonları ve vajinal pamukçuk
Candida mantarının neden olduğu aşırı maya büyümesi, vajinal maya enfeksiyonlarına, oral maya enfeksiyonlarına ve vajinal pamukçuklara neden olabilir. Bu enfeksiyonlar kadınlarda yaygındır.
Vajinal bölgede enfeksiyon geliştiğinde semptomlar şunları içerir:
- Kaşıntı
- Ağrı
- Vajinal akıntı
- Ağrılı cinsel birleşme
Oral maya enfeksiyonları genellikle dil üzerinde ve ağzın içinde beyaz bir kaplamaya neden olur. Kandaki yüksek glikoz seviyeleri mantarın büyümesini tetikler.
2. İdrar yolu enfeksiyonları
Diyabetli kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu (İYE) riski daha yüksektir. İYE’ler, bakteriler idrar yoluna girdiğinde gelişir. Bu enfeksiyonlar aşağıdakilere neden olabilir:
- Ağrılı idrara çıkma
- Yanma hissi
- Bulanık idrar
Bu semptomlar tedavi edilmezse böbrek enfeksiyonu riski vardır.
İYE’ler, çoğunlukla hiperglisemi nedeniyle bağışıklık sisteminin tehlikeye girmesi nedeniyle diyabetli kadınlarda yaygındır.
3. Kadın cinsel işlev bozukluğu
Diyabetik nöropati, yüksek kan şekeri sinir liflerine zarar verdiğinde ortaya çıkar. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde karıncalanma ve his kaybını tetikleyebilir:
- Eller
- Aayak
- Bacaklar
Bu durum aynı zamanda vajinal bölgedeki hissi de etkileyebilir ve bir kadının cinsel dürtüsünü azaltabilir.
4. Polikistik over sendromu
Bu bozukluk, bir kişi daha yüksek miktarda erkek hormonu ürettiğinde ve PCOS almaya yatkın olduğunda ortaya çıkar. Polikistik over sendromunun (PCOS) belirtileri şunları içerir:
- Düzensiz dönemler
- Kilo almak
- Akne
- Depresyon
- Kısırlık
PCOS ayrıca yüksek kan şekeri seviyelerine neden olan ve diyabet geliştirme riskini artıran bir tür insülin direncine neden olabilir.
Hem kadınlarda hem de erkeklerde belirtiler
Hem erkekler hem de kadınlar, teşhis edilmemiş diyabetin aşağıdaki semptomlarını yaşayabilir:
- Artan susuzluk ve açlık
- Sık idrara çıkma
- Belirgin bir neden olmadan kilo kaybı veya alımı
- Tükenmişlik
- Bulanık görme
- Yavaş iyileşen yaralar
- Mide bulantısı
- Cilt enfeksiyonları
- Vücudun kırışıklıkları olan bölgelerinde daha koyu cilt lekeleri
- Sinirlilik
- Ellerde veya ayaklarda his azalması
Tip 2 diyabetli birçok kişinin belirgin semptomları olmadığını akılda tutmak önemlidir.
Şeker Hastalığı ve Gebelik
Diyabetli bazı kadınlar hamileliğin güvenli olup olmadığını merak eder. İyi haber şu ki, tip 1 veya tip 2 diyabet teşhisi konduktan sonra sağlıklı bir hamilelik yaşayabilirsiniz. Ancak komplikasyonları önlemek için hamilelikten önce ve hamilelik sırasında durumunuzu yönetmeniz önemlidir.
Hamile kalmayı planlıyorsanız, hamile kalmadan önce kan şekeri seviyenizi hedef aralığınıza mümkün olduğunca yakın almak en iyisidir. Hamileyken hedef aralıklarınız, hamile olmadığınızdaki aralıklardan farklı olabilir.
Şeker hastalığınız varsa ve hamileyseniz veya hamile kalmayı umuyorsanız, sizin ve bebeğinizin sağlığını yönetmenin en iyi yolları hakkında doktorunuzla konuşun. Örneğin, kan şekeri seviyenizin ve genel sağlığınızın hamileliğinizden önce ve hamilelik sırasında takip edilmesi gerekir.
Hamileyken kan şekeri ve ketonlar plasentadan bebeğe geçer. Bebekler de sizin gibi glikozdan enerjiye ihtiyaç duyarlar. Ancak, glikoz seviyeleriniz çok yüksekse, bebekler doğum kusurları riski altındadır. Yüksek kan şekerinin doğmamış bebeklere aktarılması, onları aşağıdakileri içeren koşullar için risk altına sokar:
- Bilişsel bozukluklar
- Gelişimsel gecikmeler
- Yüksek kan basıncı
Kadınlarda Tip-2 Diyabet Risk Faktörleri
Kadınlarda şeker hastalığı konusunda ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanındaki Kadın Sağlığı Ofisine (OWH) göre, aşağıdaki durumlarda tip 2 diyabet riski altındasınız:
- 45 yaşından büyükler
- Aşırı kilolu veya obez
- Ailede diyabet öyküsü var (ebeveyn veya kardeş)
- 9 kilodan fazla doğum ağırlığı olan bir bebek sahibi olma
- Gebelik diyabeti geçirmek
- Yüksek tansiyon
- Yüksek kolesterole sahip olmak
- Haftada üç kereden az egzersiz yapmak
Erkeklerde şeker hastalığı yazımızı okumak için tıklayınız.