Obezite Cerrahisinde Doğru Bilinen Yanlışlar

Obezite Cerrahisinde Doğru Bilinen Yanlışlar

Obezite cerrahisi tıbbi olarak, teknolojik alet kullanımı ve çeşitliliği açısından gün geçtikçe gelişim ve değişim göstermektedir. Hastalığın ve cerrahi yöntemin popülerliği ameliyat ihtiyacı olanların ve etrafındakilerin olduğu kadar medyanın da ilgisini çekmiştir. Yöntemin giderek yaygınlaşması ve kabul görmesine karşın hala bazı yanlış bilgiler kulaktan kulağa yayılmaktadır.

  1. Tüp mide ameliyatından sonra kilo alınıyormuş !!!

Obezite ameliyatları normal yemeğe ragmen kilo aldırmayan sihirli bir değnek değil, kolay bir şekilde kilo verilerek hedefe ulaşılmasını sağlayan etkili bir araçtır. Ameliyat öncesinden başlayarak uygulanan sağlıklı ve dengeli beslenme bir yaşam tarzı haline getirilmeli ve uygulanmalıdır. Buradan çıkarılacak sonuç obezite ameliyatları mutlaka sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile desteklenmelidir. Tek başına cerrahiden mucize sonuçlar beklenmemelidir.

  1. Obezite cerrahisinin riski çok yüksek !!!

Son yıllarda teknolojik gelişmelerle birlikte artan obezite cerrahisi uygulamalarına ragmen, halen birçok insan bu ameliyatların önemli ölçüde komplikasyon ve ölüm riski taşıdığına inanmaktadır. Tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi obezite cerrahisinin de farklı türleri ile ilgili bazı riskler vardır ama yapılan çalışmalar obezite cerrahisinin tecrübeli cerrahlar tarafından yapıldığında safra kesesi, fıtık gibi ameliyatlar kadar riski olduğu kanıtlanmıştır.

Bir başka açıdan ele alındığında obezite cerrahisi ile elde edilen faydalar ilgili risklerden çok daha fazladır.

3.  Ameliyat sonrası hiç birşey yiyemiyormuşuz!!!

Hastalardan en sık duyduğumuz şehir efsanelerinden birisi de ameliyat sonrası hiçbirşey yiyemeyecek olma durumudur. Ameliyatın doğası gereği ilk 1 aylık periyotta sıvı beslenmeden başlayarak, pure, yarı katı ve katı yeme dönemleri gelmektedir. Yani aslında ameliyatın 1. Ayı dolduğunda normalde tükettiğimiz gıdların %80-85’ini tüketmeye başlamış oluyoruz. Yeme ve içme alışkanlıklarında miktar ve tarz olarak elbette olumlu değişikliklere yönlendiriyoruz. Ancak yemek yiyememe gibi bir durum söz konusu değildir.

İlginizi Çekebilir  Stres obeziteye sebep olabilir!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Ömer Yoldaş’ın obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı hakkında çalışmalarını yakından takip etmek için sosyal medya kanallarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bilgilendirme

Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Prof.Dr.Ömer Yoldaş sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz

©2024, Tüm Hakları Saklıdır.

Takip Et
Whatsapp